Доступність посилання

ТОП новини

Янукович із донецьких парубків робитиме «гарвардських хлопчиків»?


Київ – Державні службовці з України навчатимуться у Школі державного управління імені Кеннеді при Гарвардському університеті. Про це заявила на прес-конференції перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Водночас в опозиції висловлюють сумніви в тому, що ця програма змінить якість української влади.

Ірина Акімова зазначила, що в процесі підготовки і проведення реформ в Україні гостро постала проблема з кадрами. Відтак першим кроком в організації президентського кадрового резерву стане проведення пілотної програми підготовки лідерів державної служби, пояснила вона.

«Президент розглядає як особливо важливий напрямок реформ реформу державної служби. Для цього потрібні ефективні механізми. Досягнуто домовленості з представниками Школи державного управління імені Джорджа Кеннеді при Гарвардському університеті. Ця домовленість стосується прийняття для однотижневого тренінгу 50 українських державних службовців», – розповіла Акімова.

У Гарварді не навчать не брати хабарів – експерт

Джорджем звали іншого президента Сполучених Штатів, відзначила у розмові з Радіо Свобода директор Центру інформаційно-соціальних програм Христина Кричевська. Його прізвище Буш, і він також навчався у Школі імені Джона Кеннеді, додала експерт.

Перебування на лекціях в університеті, навіть у найпрестижнішому, не гарантує високого рівня знань, вважає Христина Кричевська.

«Попередній президент Америки закінчив PhD (доктор філософії) у Гарвардському університеті, у школі Кеннеді. Це був найбільш неосвічений президент за всю історію Америки. Не брати хабарі їх там не навчать. Я впевнена у тому, що їх треба вирощувати зі школи, потрібно створювати еліту. Ми не Америка. Якщо ми йдемо до Європи, тому що ми європейська держава, то потрібно розвивати своїх чиновників по-європейському, а не по-американському», – зазначила Кричевська.

Вчитися у Гарварді поїдуть діти посадовців – опозиціонер

Не навчать у Гарварді і українській мові, знання якої не вистачає представникам чинної влади, відзначив депутат від «БЮТ-Батьківщини» Андрій Павловський. Крім того, є побоювання, що щасливчиків, які поїдуть у Гарвард, уже давно визначили, каже опозиціонер.

«Боюсь, що все це перетвориться, як це у нас це робиться останнім часом, на профанацію. Чиновники, які поїдуть за кордон вчитись, – це будуть діти високопосадовців. Насправді нинішній владі кадровий резерв не потрібен. Їхній кадровий резерв – це Єнакієве і Макіївка. Звідти вони набирають свої кадри. Посади у державі роздані за родоплемінним принципом», – наголосив Павловський.

Тим часом уже понад 10 років слухачі Національної академії управління при Президентові України беруть участь у програмах навчання та підвищення кваліфікації у найкращих вишах Європи та Америки, у тому числі й у Гарварді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG