Доступність посилання

ТОП новини

«Впустіть нас!»: у Києві збирали кошти для розвитку дітей із синдромом Дауна


Київ – До міжнародного дня людей із синдромом Дауна в резиденції посла Великої Британії в Україні Лі Тернера відбувся благодійний аукціон. Його гості могли придбати роботи українських художників, прикраси та навіть боксерські рукавички Віталія Кличка з особистим автографом. Усі виручені кошти підуть у перший в Україні Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна. Центр вже зараз опікується дітьми з-понад півтисячі родин із усієї України.

Аліна Максименко – одна з українських художників, які простягли руку допомоги дітям із синдромом Дауна. На свою картину «Солов’їна ніч», яку художниця подарувала аукціону, вона дивиться як на шматочок мистецтва, який принесе не просто естетичну насолоду, а реальну допомогу.

«Хтось інший, купуючи цю роботу, разом із придбанням робить і добру справу. В мене теж є доросла дитина. Колись я так само, як і будь-яка жінка, дуже переживала, щоб дитина народилась без будь-яких відхилень, – розповідає художниця. – Та коли людині Бог дає таку дитину, це дуже великий подвиг цю дитину підтримувати і розуміти, і перебудувати усе своє життя під неї», – каже художниця.

Віталій Кличко подарував аукціону свої боксерські рукавички


Співорганізатор аукціону, координатор програм Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Тетяна Михайленко турбується не лише про свого сина Левка (хлопчик народився, як каже жінка, з цим «неймовірним» синдромом), а й допомагає іншим родинам. Тетяна вказує на ще один цікавий лот – боксерські рукавички Віталія Кличка з його особистим автографом.

«Кличко брав участь у нашому проекті «Українські зірки дітям з синдромом Дауна». Ось у нас тут є і фотографія. До речі, Віталій Кличко тут із моїм сином, – розповідає Тетяна Михайленко. – Боксер наприкінці участі у проекті подарував нам свої рукавички з особистим підписом».
Рукавички пішли з молотка за 5000 гривень. Учасники аукціону розкупили майже всі лоти, на суму понад 40 тисяч гривень. Виручені кошти підуть у перший в Україні Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна, який відкрився зовсім нещодавно, говорить Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської батьківської організації «Даун синдром».

«Наш центр передбачає раннє втручання і допомогу дітям до 8 років, навіть із виїздом вже до пологового будинку. Також є програма підтримки дітей, які досягли 8 років», – розповідає президент організації.

Дуже важливо розпочати спеціальні заняття з дитиною вже від самого народження, коли розвиток дитини відбувається найактивніше. Досі Україна не має жодних власних медичних розробок та методик для розвитку дітей з синдром Дауна, говорить Кур’янов. Методику надають з-закордону, зокрема з організації Down Syndrome International. Загалом в Україні – чотири тисячі дітей шкільного віку з таким синдромом. І практично всі вони можуть бути повноцінними членами суспільства.

«Впустіть нас!» – звертаються діти з синдром Дауна з усього світу
На аукціоні також можна було переглянути відео-проект Down Syndrome International, що створювався у 45-ти країнах, зокрема і в Україні, під назвою «Впустіть нас!». Фільм яскраво ілюструє, що проблема адаптації дітей з синдромом Дауна є гострою у всьому світі.



Щороку в Україні народжуються 400 дітей із синдромом Дауна
Синдром Дауна – не хвороба, а генетичне відхилення, зауважують фахівці. Причина його виникнення – додаткова хромосома. Щороку в Україні народжується 400 дітей із цим синдромом.

Амбасада Великої Британії в Україні разом із українськими організаціями охоче допомагає сім’ям, де є діти з синдромом Дауна, говорить Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії в Україні Лі Тернер.

«Чим більше психологічних та освітніх тренінгів та спеціальних прав проводять із дітьми з синдромом Дауна, тим більшим може бути їхній потенціал, – зауважує пан посол. – Тому дуже важливо, коли люди долучаються допомагати дітям із цим синдромом. Коли діти виростуть, вони матимуть шанс на нормальне життя».

Із закінченням аукціону в книзі відгуків резиденції британського посла з’явився надпис : «Дякуємо, що «Впустили нас!».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG