Доступність посилання

ТОП новини

Литва передала Монголії головування у Спільноті демократій


Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та Державний секретар США Гілларі Клінтон
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та Державний секретар США Гілларі Клінтон

Рига – Першого липня у Вільнюсі відбулася шоста конференція керівників зовнішньополітичних відомств країн-учасниць Спільноти демократій, у перебігу якої Литва передала дворічне головування Монголії з підготовленим й ухваленим пакетом реформ Спільноти демократій. У Вільнюській конференції також взяв участь міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

У конференції міністрів країн-учасниць Спільноти демократій, конференції жінок-світових лідерів, парламентському, молодіжному, а також бізнес-форумі та форумі громадськості, які проходили у Вільнюсі протягом 28 червня – 1 липня, взяли участь понад 1000 гостей із 140 країн світу

У перебігу дискусій конференції міністрів Спільноти демократій за участю держсекретаря США Гілларі Клінтон, верховного представника Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон, п’яти президентів та групи міністрів, значна увага приділялася стану демократії в пострадянських країнах, зокрема, в Молдові та Білорусі.

Молодим демократіям потрібна підтримка

Міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс
За словами міністра закордонних справ Литви Аудронюса Ажубаліса, Литва добре пам’ятає, як жити без демократії та свободи. Міністр зазначив, що вірить у те, що репресивні режими відійдуть у минуле, однак для розвитку демократії у країнах із авторитарним режимом потрібна підтримка демократичного світу.

«Не бійтесь. Ви й не боїтесь, ви сміливі люди. Литва вільна сьогодні, бо має сміливих людей, які не боялися і вийшли на вулиці. І ми відродилися. Це моє послання білорусам», – зазначив Аудронюс Ажубаліс.

Під час головування Литви у Спільноті демократій відбулися важливі події у Північній Африці та на Близькому Сході, які дозволили звернути увагу на висунуті Литвою цілі – зміцнення громадянського суспільства та ролі жінок в управлінні державою.

«Велика боротьба 21-го століття полягає в тому, щоб забезпечити повне дотримання прав жінок, які вони мають як людські створіння у їхніх сім’ях, у їхньому оточенні, та в усьому світі», – наголосила у Вільнюсі держсекретар США Гілларі Клінтон.

Наступні два роки у Спільноті демократій головуватиме Монголія

Президент Литви Даля Ґрібаускайте у перебігу конференції узагальнила ініціативи литовського головування у Спільноті демократій. Зокрема, була проведена реформа Спільноти з метою збільшення ефективності і успішної реалізації ухвалених рішень.

Також Литва залучила до діяльності Спільноти парламенти, молодіжні і неурядові організації та представників бізнесу. За словами Ґрібаускайте, Литва заклала фундамент для зміцнення ролі громадського суспільства та жінок в управленні державою.

Президент Монголії Цахіаґійн Елбеґдорж
Як зазначив президент Монголії Цахіаґійн Елбеґдорж, його країна намагатиметься зберегти досягнення Литви і прямувати до нових цілей.

«Від усієї Монголії я хочу подякувати вам за те, що передали нам головування», – зазначив Елбеґдорж, приймаючи від міністра закордонних справ Литви Аудронюса Ажубаліса символічний прапор на знак головування у Спільноті демократій

Спільнота демократій є найбільш авторитетною глобальною організацією для обговорення проблем розвитку демократичних принципів та інститутів у світовому вимірі. До її складу входять понад 120 країн. Спільнота демократій була утворена у 2000 році за ініціативою державного секретаря США Мадлен Олбрайт та міністра закордонних справ Польщі Броніслава Ґеремека.

Український акцент

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко взяв учать у конференції Спільноти демократій, а також у другому засіданні Ради МЗС України та Литви.

За результатами засідання підписано спільну заяву міністрів закордонних справ України та Литовської Республіки з питань міжнародного та регіонального співробітництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG