Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальним перевізникам заборонять їздити


Київ – З 1 жовтня в Україні буде заборонено перевозити пасажирів на вантажних мікроавтобусах, перероблених під пасажирські. Таку ініціативу уряду підтримують в Асоціації автомобільних перевізників. Хоча це вже не перша заява влади навести лад на «дикому» українському ринку перевізників.

Не можна машини, призначені для перевезення вантажів, в основному німецького виробництва, переобладнувати в Україні на пасажирські мікроавтобуси задля економії. Про це сьогодні заявив віце-прем'єр з інфраструктури Борис Колесніков на прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи профільного міністерства за перше півріччя цього року.

З 1 жовтня перевезень неліцензійним транспортом в Україні не буде. А ліцензію отримати на перероблений автобус стане, за словами віце-прем’єра, неможливо.

«Маючи своїх два заводи ... і маючи відкритий ринок, ми не маємо ніяких стимулів на сьогоднішній день для поновлення складу. Ринок перевезень гине», – вважає Борис Колесніков.

30% пасажирських перевізників працюють нелегально

В Асоціації автомобільних перевізників повідомили Радіо Свобода, що нині близько третини перевізників працюють нелегально, а 90% із них використовують саме перероблені вантажівки.

Якісно переробити вантажний мікроавтобус під пасажирський насправді неможливо, говорить голова Асоціації Віталій Рева. Українські «умільці» це роблять, жертвуючи усіма нормами безпеки пасажирів.

«Там є ціла низка показників, яка впливає в першу чергу на безпеку руху. І це призводить до аварій з тяжкими наслідками. Технологія така: спочатку вилітає лобове скло, летять пасажири, а за ними летять сидіння. Тому що вони їх кріплять до фанери. Є європейські вимоги до рухомого складу відповідно класу, які в такому випадку не виконуються» , – зауважує Віталій Рева.

Для отримання дозволу переробити вантажний мікроавтобус під пасажирській потрібна згода заводу-виробника. Але в Україні нині можна отримати такий дозвіл у лабораторії Держспоживстандарту, якщо відповідний автомобіль використовуватиметься для нерегулярних пасажирських перевезень.

Перевірка Державтоінспекцією закінчується класично – хабарем

Але нелегали з таким документом без будь-яких інших дозволів, ідуть у регулярні маршрути, зауважує Віталій Рева, хоча усі пасажирські транспортні засоби перевіряються Державтоінспекцією.

«Але, практично, перевірка зводиться до того, що вони отримують хабара, і на цьому усе закінчується, як правило», – наголошує Віталій Рева.

Це вже не перше заява профільного міністерства про заборону нелегальних перевезень, зауважують експерти. До того обіцянки очистити ринок перевізників залишалися словами.

Такі «перероблені» маршрутки не повинні возити пасажирів далі ніж на 50 км

Україна має не тільки забороняти, але й стимулювати використання якіснішого транспорту, радить колишній заступник міністра транспорту Василь Шевченко. А ввезення автобусів високої якості (навіть тих, що вже були у вжитку) неможливе, оскільки митні обмеження на них залишаються.

У європейських країнах у таких автобусах не можна їздити на відстань більше ніж 50 кілометрів. Поняття «маршрутка» в Європі не існує взагалі, каже голова асоціації автомобільних перевізників Віталій Рева.

Тим часом, в Україні перероблені автомобілі використовують не лише для внутрішньоміських перевезень, але й на далекі відстані, з одного кінця країни в інший.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG