Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: оголошення про роботу не має бути дискримінаційним


Прага – У Чехії фахівці б’ють на сполох: кожне шосте оголошення про роботу має дискримінаційний характер. У пошуках потрібного працівника фірми часто допускаються порушень чинного законодавства, зазначають чеські правники й закликають терміново ухвалити новий закон, який би не допустив поширення оголошень, в яких одна група громадян дістає привілеї над іншою.

«Приймемо на роботу в молодий колектив нових енергійних людей», або «Готелеві потрібна молода дівчина чи жінка для роботи в адміністрації», чи ще таке: «Приймемо сильних чоловіків для роботи в нічну зміну» – всі ці оголошення мають дискримінаційний характер. Таку думку висловлюють чеські фахівці, намагаючись зупинити шквал оголошень про працю з дискримінаційним забарвленням, якими щоденно повняться чеські газети, а також інтернетні сайти.

Якщо кожне шосте оголошення про працю дискримінує громадян, надає переваги одній групі людей над іншою за статевою, віковою чи релігійною ознакою, значить, можна говорити про небезпечне суспільне явище, кажуть вони.

Якщо власник фірми напише, що його колектив прийме на роботу молодих фахівців і перевагу матимуть дівчата, то це дискримінація подвійна – статева і вікова. А якщо при цьому ще в оголошенні зазначають, що кандидати на роботу мають принести з собою довідку про несудимість, то це означає, що права на працю відразу позбавляються всі ті, хто вийшов із в’язниці, і це теж дискримінація.

Закон проти дискримінації є, але потрібні дальші зміни

Відповідно до чинного чеського законодавства працедавці мають забезпечити усім кандидатам на працю рівні права, наголошує аналітик празького щоденника Hospodářské noviny Гана Гейкова.

«У нас, на жаль, панує трохи подвійна мораль. Більшість підприємців і більшість членів суспільства вважає, що нема чого втручатись до справ підприємця, за ним вибір, кого прийняти на роботу. Якщо він сплачує податки, то й нехай чинить, як хоче. В Чехії ще культура працевлаштування не на достойному рівні, а тому підприємці часто порушують закони. Вони, наприклад, використовують такі модерні форми оголошень, як відеопрофіль, тобто хочуть людину насамперед бачити, а не розмовляти з нею, і так отримують так звану «непублічну» інформацію. Наприклад, працедавець хотів би прийняти на роботу привабливу блондинку, але не може цього прямо написати в оголошенні, тому що це була б пряма вікова дискримінація. Тобто чеське чинне законодавство в цьому трохи беззубе», – каже аналітик.

І чеський омбудсман – захисник прав людини – також вимагає ввести поправки до закону про дискримінацію. Вже з початком 2012 року має набрати чинності закон, який далі обмежить можливості працедавців дискримінувати громадян, позбавляти шансу на працю інвалідів, чи, зокрема, одну з найбільш дискримінованих груп – чоловіків і жінок, старших за 50 років.

Новий закон про дискримінацію також має розширити права дискримінованих осіб, тобто тих, хто не дістав роботу через вік, стать, релігійні переконання чи інвалідність. Суд має захистити їхні права.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG