Доступність посилання

ТОП новини

Праймеріз «Єдиної Росії» як політичне шоу


Прем'єр-міністр Володимир Путін на 10-му з'їзді партії «Єдина Росія», Москва, 20 листопада 2008 року
Прем'єр-міністр Володимир Путін на 10-му з'їзді партії «Єдина Росія», Москва, 20 листопада 2008 року

Прага – Президент Росії у понеділок підписав указ, згідно з яким вибори до російського парламенту відбудуться 4 грудня. Провладна партія «Єдина Росія» обирає кандидатів за допомогою праймеріз, тобто внутрішньопартійного голосування. Представники російської влади кажуть, що це відкрита і демократична процедура. Однак політичним експертам вона більше нагадує політичне шоу.

Чотири роки тому «Єдина Росія» вже проводила внутрішньопартійне обговорення, яке за стилем дуже нагадує те, що відбувається сьогодні. У жовтні 2008 року Володимир Путін оголосив про те, що хоче стати прем’єром після того, як закінчиться його президентський термін. Партія провела масштабну конференцію, на якій робітник, науковець і чоловік на інвалідній колясці хвалили Путіна за досягнення. Немає значення, що Путін, який тепер керує «Єдиною Росією», досі не хоче мати партійного квитка.

Тепер «Єдина Росія» обирає своїх кандидатів до Державної Думи. На прес-конференцію у Москві минулої п’ятниці покликали робітника, селянина і вчителя. Там був присутній і голова російської руху автомобілістів «Свобода вибору» В’ячеслав Лисаков. Він каже, що «Єдина Росія» не боїться думки простих людей, бо обирає кандидатів на праймеріз.

«Жодна партія не дозволила б собі і ніколи не захоче провести відкрите змагання, бо коли відкрито приходиш до людей, тебе бачать», – заявив Лисаков.

Але з різних регіонів Росії надходять повідомлення про корупцію і зловживання під час внутрішньопартійних виборів. У Владивостоці у рахунковій комісії заявили про можливі фальсифікації під час праймеріз, за результатами яких голоси дісталися друзям місцевого губернатора Сергія Даркіна. У Костромській області єдинорос Володимир Михайлов оприлюднив відеозвернення до Путіна в інтернеті, в якому заявляє про «серйозні порушення».

«Виборщикам роздавали листочки з прізвищами кандидатів, за які вони повинні голосували. Розповсюджували партійну газету, в якій кандидатові Гальченкові надали площу, де велике інтерв’ю. Про мене написали відверту брехню», – заявив Михайлов.

Він також стверджує, що «правоохоронці незаконно обшукали» його квартиру, а партійне керівництво попросило закрити рота.

Право голосу отримав лише кожен десятий партієць – політолог

Хоча «Єдина Росія» заявляє, що праймеріз – це місце для чесної конкуренції, перемога ще не гарантує місця в остаточному списку кандидатів.

Партія нині має 315 зі 450 місць у Державній Думі Росії і проводить праймеріз спільно з Всеросійським народним фронтом, який створили у травні. Якщо Путін каже, що мета – залучити до розв’язання проблем країни громадськість, то його опоненти бачать лише спробу підняти рейтинг.

Праймеріз у Росії не мають нічого спільного з голосуванням у США під такою ж назвою, вважає російський політолог Михайло Тульський.

«У праймеріз «Єдиної Росії» немає ніяких дебатів, ніяких суперечок .

«Єдина Росія» заявляє про два мільйони членів, але чомусь право голосу на праймеріз отримали лише 200 тисяч», – зауважив політолог у коментарі Радіо Свобода.

Про участь у виборах до Держдуми від «Єдиної Росії» вже заявили чемпіон світу з шахів Анатолій Карпов, космонавтка Валентина Терешкова і тенісна зірка Марат Сафін. Єдинороси обіцяють оголосити остаточний список своїх кандидатів на з’їзді у вересні.


Матеріал підготувала Мар’яна Драч на основі повідомлень Російської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG