Доступність посилання

ТОП новини

Українці хочуть бачити в політиці більше жінок


Пленарне засідання Верховної Ради України
Пленарне засідання Верховної Ради України

Київ – Близько 75 відсотків українських жінок бажають голосувати за представниць своєї статі. Ця цифра порівняно з 2005 роком зросла утричі. Наразі назрів «голод» на жінок-політиків, які нині могли б оновити політичну еліту України. Про це йдеться у висновках дослідження, проведеного Центром перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики та Національної академії наук України. Та як українським жінкам завоювати активне місце у політиці, тоді як їх чисельність у парламенті становить всього 7 відсотків, а політичних жіночих рухів, у яких жевріє якась діяльність, існує всього декілька.

Недостатнє використання потенціалу жінок у структурах влади відмічає майже 70% опитаних жінок та 50% опитаних чоловіків.

На думку респондентів, причиною низької представленості жінок у владних структурах та у Верховній Раді є, зокрема, негативний суспільно-політичний клімат та створені суб’єктами влади перепони.

Але як змінити ситуацію? Щодо цього питання думки в суспільстві розходяться.

Згідно з останніми дослідженнями, серед українців побутує думка, що лише об’єднавшись жінки зможуть досягти влади, говорить Леонід Ільчук, директор Центру перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики та НАНУ

«Жіночим партіям на вибори до Верховної Ради України необхідно об’єднуватися, – зауважує дослідник. – Більшість респондентів, близько 40%, вважає, що жіночим партіям необхідно об’єднуватися в єдиний блок жіночих партій. У нас є ж Партія регіонів, яка об’єднана в єди6ний блок. Так і жіночі партії: «Солідарність жінок України», «Жінки за майбутнє» – їх (потрібно) об’єднати в єдиний блок», – наголошує Леонід Ільчук.

Квотування у парламенті може дати жінкам зелене світло – політолог

Іншим шляхом може стати зміна виборчого законодавства, яка б дала змогу жінкам отримати більше місць у парламенті, переконана політолог Оксана Рублюк.

«На часі нині є зміна еліт, суспільство хоче бачити зміну обличь, тому 30% респондентів підтримують квоти, а входження жінок до влади – біля 30- 40%, тобто до Верховної Ради, уряду та владних структур на місцях», – говорить політолог.

Нині в українському парламенті всього 7% жінок, тоді як у Європейському парламенті ця цифра сягає понад 40 відсотків. А в деяких західноєвропейських країнах близько половини депутатів національних парламентів – це жінки.

Жінки хочуть голосувати за жінок

На думку політолога Оксани Рублюк, в Україні наразі розвивається досить оптимістичний сценарій і розбивається міф про те, що жінки не голосують за жінок.

«Можна говорити, що жінки готові голосувати за жінок. І це є карколомний висновок цього соціологічного дослідження, порівняно з соціологічними дослідженнями, проведеними в 2005 році. Нині Біля 75% жінок готові підтримати на виборах жінку і біля 30% чоловіків готові підтримати жінку», – наголошує Оксана Рублюк.

Нині в Україні на слуху всього декілька жіночих політичних рухів

Та перш за все самим жінкам необхідно бути активнішими у своїй діяльності, вважає голова ради Київської міської громадської організації Всеукраїнського жіночого об’єднання «Солідарність» Галина Наелапеа.

«Ті жінки-політики, яких усі сьогодні знають, вони, як правило, не очолюють якісь партії чи рухи. Вони вже є членами якоїсь партії. А серед жіночих партій, які є на слуху, можна нарахувати не більше двох-трьох, які активно діють, – констатує вона. – Активність жінок нині знову починає потихеньку збільшуватись, але це все не те. Причин багато, можливо, і розчарування теж. Але не треба здаватися. Жінки зараз дійшли до тої межі, коли вони повинні бути активнішими».

Дослідження Центру перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики та Національної Академії наук України також вказують на те, що жінкам перш за все необхідно активніше діяти.

Згідно з опитуванням, три чверті респондентів вважають, що нині жінкам необхідно активізувати зусилля для покращення свого становища в суспільстві.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG