Доступність посилання

ТОП новини

Угорці виступають проти нової конституції


Жінка тримає знак із надписом «Досить!» під час акції протесту в центрі Будапешта, 2 січня 2011 року
Жінка тримає знак із надписом «Досить!» під час акції протесту в центрі Будапешта, 2 січня 2011 року
Київ – Десятки тисяч угорців вийшли на акції протесту в Будапешті. Вони виступають проти нової угорської Конституції. Протестувальники стверджують, що новий основний закон має на меті перетворити Угорщину на країну однієї партії, яка контролюватиме судову владу, центральний банк та засоби масової інформації.

Десятки тисяч угорців вийшли вчора ввечері на вулиці Будапешту. Вони протестували проти змін до конституції, які набули чинності 1 січня. Головним об’єктом їхнього гніву є прем’єр-міністр країни Віктор Орбан, який використовує більшість в парламенті, щоб посилити урядовий контроль над судовою системою, центральним банком та медіа. Протестувальники називають прем’єра «Віктатором».

Орбан згортає демократичні процеси в країні, говорить учасник акції протесту Роланд Пічлер: «Вся справа в тому, що Віктор Орбан веде нас усіх до прірви, запевняючи що це єдиний правильний напрямок. Ми всі їдемо в одному автобусі до прірви, і лише він може вибратися з нього, в той час як всі інші пасажири – у пастці».

Зміни до конституції приведуть Угорщину до правління однієї партії, впевнений опозиційний профспілковий лідер Корнел Арок: «Основна проблема цієї конституції в тому, що вона руйнує конституційний порядок. Крім того, новий основний закон – це по суті основний закон однієї партії».

Представники провладної політсили зауваження до нової конституції відкидають і кажуть, що вона тільки покращила правову систему Угорщини.

Згортання демократії?

Уряд Угорщини намагається послабити вплив медіа, використовуючи владу державної медіаради. Цей орган, зокрема, віддав частоту популярного опозиційного радіо «Клуб» іншій компанії. Крім того, журналісти в багатьох організаціях скаржаться на зростаючий тиск з боку проурядових редакторів, які обмежують критику прем’єр-міністра в ЗМІ.

Уряд поширює свій вплив і на судову систему. Нещодавно багатьох суддів змусили достроково піти на пенсію. Тепер влада зміщувати суддів знаходиться в руках однієї-єдиної людини – судді Тюнде Гандо, дружини члена європейського парламенту від правлячої партії прем’єр-міністра «ФІДЕС».

Усі ці зміни тривожні ще й тому, що навіть якщо Орбан втратить конституційну більшість у парламенті, – невідомо, коли в країні з’явиться партія, яка матиме достатню підтримку, щоб внести свої поправки до конституції.

МВФ та ЄС зупинили переговори з Угорщиною

Конституційні зміни критикують не лише в межах країни. Проти них виступають і західні партнери Угорщини

Так, коли Орбан проштовхнув нове законодавство,яке обмежує незалежність Центрального банку країни, голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вимагав скасувати ці заходи. Орбан проігнорував вимогу Баррозу, так само, як і попередження від Міжнародного валютного фонду.

Економіка Угорщини перебуває на межі рецесії. Незадовго до нового року міжнародне рейтингове агентство Moody’s знизило суверенний кредитний рейтинг країни і дало їй негативний прогноз. Це, в свою чергу, вже вплинуло на інвесторів, які втрачають віру в здатність Будапешта стабільно погашати майбутні кредити.

У цій ситуації подолання фінансової кризи в Угорщині все більше залежить від МВФ та ЄС, які розірвали переговори з прем’єром Орбаном, бо виступають проти посилення урядового контролю над Центральним банком.

Підготували Марічка Набока та Charles Recknagel
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG