Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина – ЄC: на точці закипання


Протестувальники спалили і розтоптали прапор Європейського Союзу під час демонстрації в Будапешті, 14 січня 2012 року
Протестувальники спалили і розтоптали прапор Європейського Союзу під час демонстрації в Будапешті, 14 січня 2012 року
Будапешт – Євросоюз не зупиниться перед санкціями, якщо Угорщина упродовж місяця не гармонізує кілька нових законів відповідно до європейського законодавства. Це попередження голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу прозвучало 18 січня на пленарному засіданні європарламенту в Страсбурзі, в якому взяв участь прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після того, як Брюссель розпочав юридичні процедури проти цієї країни через порушення договірних зобов’язань перед ЄС.

На думку європейських соціалістів, політика угорського уряду не відповідає духові європейських демократичних інституцій. За недотримання основоположних принципів європейської спільноти офіційний Будапешт різко критикували представники ліберальної фракції європарламенту та партії зелених.

Якими можуть бути для Угорщини політичні та юридичні наслідки розпочатих Брюсселем процедур?

У центрі бурхливої дискусії європейських політиків опинилися нові закони Угорщини про діяльність національного банку, зміни функцій уповноваженого з питань захисту особистих даних громадян і зниження пенсійного віку для суддів. У Брюсселі та Страсбурзі вважають, що ці закони, ухвалені двома третинами голосів правлячої коаліції республіканців та християнських демократів, обмежують незалежну монетарну політику НБУ, нівелюють повноваження омбудсмена і дискримінують угорських суддів за віковим цензом.
Треба вітати готовність продемонструвати схильність до консенсусу
Урсула Сомсейд

Оглядач аналітичного інституту «Точка зору» Урсула Сомсейд висловила жаль з приводу того, що дискусію щодо Угорщини у європарламенті надмірно заполітизували. «Промовці виступали у суворій відповідності до своїх партійних ролей. Ліво-центристи нападали, консерватори захищали позицію угорського прем’єра. На жаль, не відбулося ніяких змін на політичному просторі європейських партій, хоча все могло бути інакше. З іншого боку, треба вітати у виступі Віктора Орбана готовність продемонструвати схильність до консенсусу, і це головне», – вважає Урсула Сомсейд, наголошуючи на тому, що така заява зміцнила позиції угорського прем’єра напередодні його переговорів із Жозе Мануелем Баррозу в Брюсселі 24 січня.

Санкціям бути чи не бути?

У заявах представників урядової опозиції, зокрема керівника фракції соціалістів Аттіли Мештергазі та представника партії зелених Бенедека Явора, прозвучала стурбованість тим, що справа дійшла до прямої конфронтації з євроінституціями. Угорські політики закликали чинний уряд Віктора Орбана облишити звичну риторику консерваторів і проведення вольових новацій в економіці й політичному житті країни за крок до санкцій із боку Євросоюсу.
Лише після остаточного з’ясування позицій виявиться, буде суд чи ні
Тамаш Латтманн

Втім, міжнародний правник Тамаш Латтманн вважає, що до цього справа все-таки не дійде, якщо упродовж місяця угорський уряд зможе обґрунтувати перед єврокомісією необхідність запровадження нових законодавчих реформ. «Але якщо сторони не зможуть подолати розходження у позиціях, чинні юридичні процедури матимуть продовження у Європейському суді. Зараз ми перебуваємо на етапі, коли єврокомісія накопичила певну суму критичних зауважень до Угорщини. Тим часом угорський уряд готує свої аргументи для переговорів, які набувають офіційного статусу. І лише після остаточного з’ясування позицій виявиться, буде суд чи ні», – каже правник.

На думку Латтманна, суперечливі питання обговорюватимуть не так політики, як технократи і фахівці, адже насправді критика єврокомісії у випадку зниження пенсійного віку угорських суддів спрямована не на систему юстиції Угорщини як таку, а радше вказує на дискримінаційні елементи пенсійного закону, який слід доопрацювати.

Камінь спотикання

Прес-секретар кабміну Угорщини Андраш Ґіро-Сас зазначив, що подібні непорозуміння з боку преси чи європейських політиків легко усуваються, якщо уважніше прочитати не тільки окремий нормативний акт, але й нову угорську конституцію загалом або у частині діяльності національного банку. Саме за намагання обмежити незалежну монетарну політику НБУ угорський уряд найбільше критикували останнім часом в опозиційній угорській та західноєвропейській пресі.

«З набуттям чинності Конституції угорський парламент ухвалив пакет тимчасових заходів перехідного характеру, де закріплено законодавчу можливість об’єднання податкової служби з національним банком, щоб у майбутньому такий крок не розцінювався як антиконституційний. До речі, на важливість цього заходу у 2009 році звернув увагу попереднього угорського уряду МВФ, і тоді ж парламент почав розробляти такий законодавчий проект. На даний час у 9 країнах Євросоюзу існують такі об’єднані фінансові структури», – пояснив позицію свого уряду у цьому питанні прес-секретар Андраш Ґіро-Сас.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG