Доступність посилання

ТОП новини

Україна ізолюється, а угода про асоціацію з Євросоюзом може роками «припадати пилом» – французький політолог


Україна ізолюється, відступ Києва від демократії знову відкладе зближення з ЄС, каже французький політолог
Україна ізолюється, відступ Києва від демократії знову відкладе зближення з ЄС, каже французький політолог
Брюссель – Через те, що Євросоюз віддалився від України, вона чимраз більше ізолюється на міжнародній арені. При цьому Київ переживає особливо напружений період стосунків із Росією. Відступ влади держави від демократичних принципів призведе до того, що зближення з Євросоюзом може, як і колись у 1990-х, знову розтягтися на довгі роки – так у розмові з Радіо Свобода говорить фахівець із питань України, доктор політичних наук французького Національного інституту мов та східних цивілізацій (INALCO) Емманюель Армандон.
Емманюель Армандон
Емманюель Армандон

– Існує ризик, що Україна може опинитися в ізоляції на міжнародній арені. Адже, попри труднощі у відносинах із Євросоюзом, напруженість зростає ще й у стосунках Києва та Москви. Росіян дратує відмова української влади від вступу до Митного союзу та постійні вимоги України переглянути ціни на російський газ. Тож Україна на додачу до того, що перетворюється на ізольовану державу, ще й опиняється віч-на-віч із Росією, стосунки з якою стають особливо напруженими.

– Ви згадали про нинішні труднощі у відносинах між Києвом та Брюсселем… Що насправді у них могло б внести хоч трохи потепління?

Охолодження відносин між Євросоюзом та Україною настало через віддалення від демократії, яке почалося з приходом до влади Віктора Януковича
– Охолодження відносин між Євросоюзом та Україною настало через віддалення від демократії, яке почалося з приходом до влади Віктора Януковича. Захід переконаний, що влада цькує українську опозицію, і така внутрішньополітична ситуація далеко не сприяє зближенню України та Євросоюзу. Доти, доки українська влада не зробить зусиль для відновлення демократії та верховенства права, дуже малоймовірно, що її стосунки з Європою найближчим часом поліпшаться.

– Поруч із цим, Київ не скористався нагодою прискорити політичне й економічне зближення зі співдружністю протягом 6-місячного головування Польщі. Нині в ЄС головує Данія, далі – Кіпр, тобто країни, які не виявляють особливого ентузіазму, коли мова йде про Україну. Що Ви про це скажете?

– Для Польщі це було справжнім розчаруванням, адже вона сподівалася підписати з Україною угоду про асоціацію. Саме для цієї держави Варшава завжди була найпотужнішою підтримкою на міжнародній арені.

– Що стосується фактично готової до підписання угоди про асоціацію України та ЄС – як довго вона може «припадати пилом», без підписів та ратифікації?

Європейський Союз не може поставити підпис під цією угодою, поки мова йде про українські внутрішньополітичні проблеми, які є настільки тривожними
– У будь-якому разі, Європейський Союз не може поставити підпис під цією угодою, поки мова йде про українські внутрішньополітичні проблеми, які є настільки тривожними. І навіть якщо угоду підпишуть, без ратифікації всіма державами ЄС вона не буде чинною. І так може тривати довгі роки. Це ж сталося і з колишньою угодою про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС: її підписали у 1994-му, а чинною вона стала тільки у 1999-му. Це тривало довго.

– Наразі, крім хіба Європарламенту, щодо України в інституціях Євросоюзу панує напружене мовчання. Чекають від Києва першого кроку чи, може, втратили надію на те, що можна щось змінити?

– Мені здається, що криза, яку сьогодні переживає Євросоюз, особливо в економічній сфері, також впливає на активність співдружності щодо країн-сусідів і, зокрема, України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG