Доступність посилання

ТОП новини

Замість дня Святого Валентина – «Кохання по-українськи»


Альтернативне святкування Дня Святого Валентина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Альтернативне святкування Дня Святого Валентина

Київ – Місцеву альтернативу святкуванню дня Святого Валентина запропонували в понеділок у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Гості свята, а це переважно молодь, мали змогу потанцювати під народні пісні і разом розмалювати писанки, щоб дізнатись більше один про одного.

Дійство під назвою «Кохання по-українськи» в музеї проводять вдруге. За словами однієї з організаторів заходу Юлії Червінської, із днем Святого Валентина, який святкують 14 лютого, воно пов’язане тільки опосередковано, оскільки згадане свято – запозичене і відзначається в Україні відносно нещодавно.

«Є Стрітення, яке от буде 15 лютого, коли стрічається весна із зимою, тобто так само це можна порівняти із тим, як чоловік зустрічає жінку. А дня Святого Валентина як такого в Україні не існує, – зауважує Юлія Червінська. – Тому ми показуємо альтернативу, як можна відсвяткувати, власне, «в українському стилі», тому що в українців дуже багато традицій, багата культура, з якої можна черпати сюжети».

На вході до експозиції гості свята могли побачити освідчення в коханні в українському кіно, а також взяти участь у лотереї, отримавши в результаті або сувенір на згадку від музею, або зразок еротичної поезії від українських літературних класиків, якої не зустрінеш у шкільній програмі.

Життя «у чотири руки»

Для уже сформованих пар музейники проводили психологічний тренінг «У чотири руки»: пара повинна була спільно розмалювати писанку, після чого отримувала «портрет» свого імовірного подальшого співжиття. Проводила тренінг не фаховий психолог, а інша співробітниця музею Галина Безкоровайна.

«Ідея цього тренінгу – бачити людей, її і його, як вони працюють над чимось. Як правило, вони роблять щось одне. Наприклад, коли це писанка, то вони роблять одну писанку на двох. І тоді я вже спостерігаю: хто з них ініціативу бере в свої руки, а хто дозволяє це робити, – розповідає вона. –А вже під кінець, коли вони вже роботу зробили, я можу розказати про них, як про пару щось конкретне. Але я абсолютно не претендую на стовідсоткову достовірність. Це все із розряду чогось напівсерйозного».

Ініціатори свята кажуть, що плекають саме українські традиції, але нововведенням цього року була не надто питомо українська розвага – так зване «швидке побачення», коли учасники коротко спілкуються з різними людьми.

Для гостей свята у музеї виступав фольклорний гурт «Кралиця».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG