Доступність посилання

ТОП новини

«Динамічний музей» Ріната Ахметова


Київ – Десять мільйонів гривень на модернізацію цього року отримає один із українських музеїв. Ще два – по чверті мільйона. Саме стільки обіцяє Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» за перемогу в новому проекті «Динамічний музей». Заявки на участь у конкурс уже приймаються, повідомила керівник програм і проектів Фонду Олеся Островська. За її словами, проект спрямований на розвиток всієї музейної справи в Україні, і в ньому може взяти участь будь-який музей. Але представники молодих музеїв нарікають, що їх зі списку вилучили.

«Українські музеї стали нецікавими для відвідувачів. Сьогодні вони програють сфері розваг і соціальним мережам. Експозиції музеїв не оновлюються та припадають пилом в архівах. Методи роботи в музеях також застаріли і далекі від європейських стандартів. Тому наразі необхідно переглянути і оновити підходи до музейної справи в Україні» – так вважають у Фонді Ріната Ахметова «Розвиток України», де розпочали благодійний проект «Динамічний музей».

«Це буде трирічний проект, у рамках якого один із українських музеїв отримає фінансування до 10 мільйонів гривень в залежності від того бюджету, який подасть сам музей. І ще два музеї отримають по 250 тисяч гривень кожен. Це будуть гранти на реалізацію конкретних компонентів, які вони подадуть у рамках своїх пропозицій. Ми надіслали листи до усіх музеїв в Україні з повідомленням, що існує така можливість для них», – повідомила керівник програм і проектів фонду Олеся Островська.

Заявки на гранти потрібно подати до 31 липня цього року.

Мета – не ремонт чи реставрація, а нові ідеї

Загалом проект спрямовано на розвиток нових ідей і підходів, а не на ремонтні чи реставраційні роботи, наголошують організатори. Щоб взяти участь у проекті адміністрація музею має надіслати власні проектні пропозиції модернізації музею. І зосереджуватися потрібно, зокрема, на таких п’яти напрямках: розвиток музейного персоналу, нові форми просвітницької роботи, нові принципи презентації музейних колекцій, нові форми роботи з громадськістю, ЗМІ та потенційними донорами, партнерство і співпраця.

В Україні є 640 музеїв. У проекті можуть брати участь музеї державної та комунальної форми власності, колекції яких належать до державної частини Музейного фонду України, а загальний річний бюджет становить не менше ніж мільйон гривень.

Проект спрямований на підтримку існуючих музеїв

Представник сучасного музею бізнесу Денис Руденко обурюється – вони мають навіть відеопрезентацію своїх експонатів і є популярними серед молоді, але не можуть претендувати на грант від Ріната Ахметова.

«Я так зрозумів, що наш проект не може брати участі у конкурсі, тому що ми – новий музейний проект, нам півтора року. У нас немає, відповідно, довідок і реєстрації про те, що ми є неприбутковою організацію. Але ми опитали киян, і більшість сказали, що їм такий проект цікавий. На жаль, ви підтримуєте проекти музейної справи, які вже існують. Чому ви не підтримуєте проекти, які започатковуються, нові? – запитує він. – Адже ви пишете, що музеї повинні конкурувати з соціальними мережами, ігровими площадками, з інтерактивом. Але, на жаль, у застарілому фонді це зробити неможливо».

Проект «Динамічний музей» у першу чергу спрямований на підтримку існуючих музеїв, які уже є культурним архівом, наголосила керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олеся Островська. «Це ті музеї, які мають величезні колекції, але рідко їх показують з різних причин, зокрема, через брак коштів на обновлення експозицій. Цей проект спрямований на те, що зараз може зникнути і те, що нині потребує радикального оновлення», – сказала вона.

Відтак, зізналася Олеся Островська, більше можливостей отримати 10-мільйонний грант мають музеї національного значення.

Рішення про переможців будуть ухвалювати у два етапи – двома колами Експертної ради, що складатиметься з українських та міжнародних фахівців.

Переможці можуть підштовхнути до змін інші музеї?

Ініціатори проекту сподіваються, що музей, який отримає грант, стане прикладом для інших і сприятиме стабільному розвитку музейних програм надалі. На цьому наголошує головний хранитель Національного художнього музею України, виконавчий секретар Українського національного комітету ІКОМ (Міжнародна рада музеїв) Юлія Литвинець, яка також буде серед членів журі.

«Навіть ті музеї, які не виграють цей грант, але будуть готуватися до нього, будуть вивчати свій музей – це дасть поштовх до аналізу самої ситуації в музеї, до аналізу колекції, до аналізу будівлі, до аналізу адміністрації і управління музею», – зазначає Юлія Литвинець.

У 2015 році ініціатори обіцяють проаналізувати результати проекту і лише потім вирішити, чи потрібно надалі вкладати кошти в музейну справу України. Фінансує гранти засновник Фонду «Розвиток України», найбагатший українець Рінат Ахметов. Проте сам він на презентаціях переважно не з’являється.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG