Доступність посилання

ТОП новини

Рік після смерті Усами бін Ладена: проблеми залишаються


У США ліквідація бін Ладена стала важливою темою нинішньої передвиборної кампанії
У США ліквідація бін Ладена стала важливою темою нинішньої передвиборної кампанії
Через рік після смерті лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена, вбивство якого вселяло надію у перемогу над ісламістами в Афганістані, у цій країні далі неспокійно. Проблеми на шляху мирного процесу визнають західні дипломати. Водночас у Сполучених Штатах смерть бін Ладена стала важливою темою нинішньої передвиборної кампанії.

Президент США Барак Обама закликав співвітчизників згадати, як американці притягли до відповідальності «терориста номер один» – так у США називають Усаму бін Ладена, який загинув унаслідок спецоперації американських військових у Пакистані рік тому, на світанку 2 травня. Як сказав Обама, ця людина «вбила понад три тисячі наших громадян». Він мав на увазі вересневі теракти у США 2001 року.

Про цю подію йдеться і у передвиборному відеоролику Обами. У ньому колишній президент США, теж демократ Білл Клінтон звертає увагу на те, що вірогідний конкурент нинішнього господаря Білого дому, республіканець Мітт Ромні надто м’яко ставився до бін Ладена. Раніше Ромні запитував, чи варто витрачати мільярди доларів на пошуки однієї людини.

Республіканці нарікають, що офіційний Вашингтон експлуатує і політизує річницю вбивства бін Ладена, яка могла стати нагодою для національної єдності.

Хоча цього лідера ісламських екстремістів немає, у регіоні далі неспокійно. Складнощі визнав у вівторок в Кабулі посол ЄС в Афганістані Віґаудас Ушацкас. Він звернув увагу на те, що в березні припинилися мирні переговори між США і представниками «Талібану».

«На жаль, як ми всі знаємо, мирний процес є нелегким, як можна було сподіватися рік тому, після смерті бін Ладена», – заявив європейський дипломат.

За даними афганської редакції Радіо Свобода, керівник афганських силовиків у вівторок повідомив про вбивство самими талібами чільного представника цього руху та ще 25 його соратників за те, що вони хотіли відновити переговори з американцями. Речник талібів спростував цю інформацію.

Пам’ять про Усаму бін Ладена живе

На тлі спалахів насильства, опитування громадської думки свідчать про те, що більшість населення в мусульманських країнах негативно ставиться до радикальних ісламістських ідей. У Лівані до діяльності «Аль-Каїди» негативно ставляться 98 відсотків населення, у Туреччині – 73 відсотки, а в Пакистані, де переховувався перед смертю бін Ладен, – 55 відсотків населення, свідчать дані американського Pew Research Center.

Пакистанські силовики у лютому цього року зруйнували будинок в місті Абботабад, у якому жив Усама бін Ладен разом з трьома дружинами і дітьми. Поруч із руїнами є залишки водопровідної труби. Як розповідають Радіо Свобода очевидці, десятки місцевих жителів щодня туди приходять спеціально напитися, з вірою, що вода там – свята.


Через рік після смерті бін Ладена
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG