Доступність посилання

ТОП новини

Через рік після смерті бін Ладена «пам’ять про нього живе»


Минув уже майже рік по тому, як 2 травня минулого року сили спецпризначення США вбили в Пакистані лідера терористичної мережі «Аль-Каїда» Усаму бін Ладена. Його чисельну родину по майже році допитів і судів депортували з країни. Тим часом у місті Абботтабаді, де, як вважають, прожив останніми роками бін Ладен, про нього досі згадують, хоча кожен по-своєму.

Родину Усами бін Ладена, трьох його дружин і 11 дітей та онуків, у ніч на п’ятницю посадили на спеціальний літак до Саудівської Аравії. Так закінчилися сумніви щодо долі цих людей, які після ліквідації самого бін Ладена американцями залишилися в Пакистані.

На початку місяця усіх трьох дружин і двох найстарших синів звинуватили в незаконному в’їзді в Пакистан і засудили до шести тижнів ув’язнення й депортації. Ті шість тижнів вони по суті вже давно відбули разом із іншими, незасудженими членами родини – спершу в невідомому місці, а останнім часом у столиці Ісламабаді, де їх помістили в окремий будинок як у в’язницю.

Тим часом у місті Абботтабаді, за півсотні кілометрів на північний схід від столиці, досі добре пам’ятають про перебування бін Ладена в ньому – перебування, про яке люди дізналися по тому, як воно скінчилося. Саме в цьому місті, просто під носом у головного військового училища пакистанської армії, і стояло добре обгороджене обійстя, в якому, як з’ясувалося, переховувався лідер «Аль-Каїди».

Крикет імені Усами і святий водогін

Наприкінці лютого це обійстя знесли – надто болісно нагадувало воно пакистанській владі про операцію на її землі американських військ. Тепер на його місці пустка, яку місцеві діти використовують як поле для крикету.

Вони кажуть, що це чи не єдине в цій частині міста відкрите місце з вільним доступом, де вони можуть пограти в цю гру родом із Англії, яка стала в Пакистані національною. «Це місце треба назвати стадіоном для крикету імені Усами», – сміються хлопці.


Та для інших місце, де стояв дім бін Ладена, залишається об’єктом паломництва навіть після того, як сам будинок знесли. Місцевий мешканець Гулям Набі, який живе поруч, нахиляється до зламаної водогінної труби, з якої тече вода. За його словами, зі свого дому чи з сусіднього поля він щодня бачить десятки людей, які приїжджають на руйновище, дехто з віддалених регіонів країни.

«Багато хто вірить, що ця вода свята», – каже Гулям Набі. На його думку, це повір’я з’явилося від того, що тепер на місці будинку більше нічого робити – хіба що попити води зі зламаної труби, воду в якій досі не перекрили.

Через рік після смерті бін Ладена
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

А чи був Усама?

А ще інші взагалі не вірять, що Усама бін Ладен жив поруч із ними. У цирульні в центрі міста чоловіки за чаєм досі жваво обговорюють різноманітні «теорії змов» навколо життя і смерті провідника «Аль-Каїди».

Для одного з них бін Ладен – «герой», та старий переконаний, що його насправді вбили ще років три-чотири тому. Адже, каже він, американці так і не подали жодного доказу – не оприлюднили навіть фото вбитого й заявили, що поховали його тіло в морі, тож ну як їм тепер вірити?

А поза тим життя триває. І на місці, де стояв будинок, крутяться й інші люди. Вони тихо збирають шматки бетону й рештки металевих конструкцій і несуть їх на ринок, щоб продати за копійки. Ці гроші будуть для них істотним внеском у добробут родини…

Матеріал підготували Frud Bezhan і Khalid Khan в Абботтабаді

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG