Доступність посилання

ТОП новини

МВС Македонії: заарештовано 20 ісламістів, причетних до вбивства 5 осіб


Македонська поліція затримує чоловіка, якого підозрюють у причетності до вбивства п’ятьох осіб. Скоп’є, 2 травня 2012 року
Македонська поліція затримує чоловіка, якого підозрюють у причетності до вбивства п’ятьох осіб. Скоп’є, 2 травня 2012 року
Поліція в Македонії заарештувала 20 чоловіків. Міністерство внутрішніх справ стверджує, що йдеться про ісламських екстремістів, котрі були причетні до вбивства п’ятьох осіб македонської національності три тижні тому.

В операції під назвою «Монстр» взяли участь 800 поліцейських. Більшість з-поміж 20 підозрюваних в жорстокому убивстві п’ятьох осіб були заарештовані в селі Арачіново, де мешкають переважно етнічні албанці.

Тіла чотирьох випускників середньої школи та однієї літньої людини виявили 12 квітня на березі озера неподалік Скоп’є. Слідчі органи стверджують, що йшлося про неозброєних хлопців, які ловили рибу. Невідомі спершу вогнепальною зброєю вбили юнаків, а відтак і рибалку, котрий випадково з’явився на місці й став свідком злочину.

Це жорстоке вбивство схвилювало країну, в котрій у минулому час від часу ставалися інциденти та сутички на національному ґрунті.

Заарештовані воювали в Афганістані та Пакистані – керівник МВС

Міністр внутрішніх справ Ґордана Янкуловська заявила, що заарештовані брали участь у боях проти сил НАТО в Афганістані й Пакистані, та що вони вбивством невинних юнаків прагнули поширити в країні страх і міжетнічну ворожнечу. За її словами, йдеться про досвідчених бійців.

Затриманих допитували упродовж минулої ночі й сьогодні від ранку. Як зазначають місцеві оглядачі, заарештовані мали б відповісти на запитання про сам злочин, відносини між собою, та звідки в них автоматична зброя, пістолети, бомби, шість гранат, військовий одяг та засоби для радіозв’язку, котрі були вилучені правоохоронцями.

У перших повідомленнях не було названо жодного імені. На підставі факту, що заарештовані названі ісламськими екстремістами, оглядачі доходять висновку, що йдеться про етнічних албанців. Адже македонці є слов’янами і більшість належить до Македонської православної церкви. Отож, ісламськими бойовиками можуть бути лише особи албанської національності.

Погіршені відносини між македонцями й етнічними албанцями

Етнічні албанці становлять одну третину населення Македонії. Вони заселяють переважно регіони вздовж кордонів із Албанією та Косовом. У всіх македонських урядах від проголошення незалежності у 1991 році були представники однієї з двох албанських партій. Албанці мають всі права, згідно з європейськими стандартами, включаючи й право користуватися рідною мовою в парламенті. Мають і албанськомовний університет.

Під час боїв у Косові до Македонії прибуло кількасот тисяч біженців, серед них були і повстанці. Влітку 2001 року країна перебувала на межі міжетнічної війни. Непорозуміння тоді подолали за посередництвом Євросоюзу. Досі не надходило повідомлень про участь македонських албанців у лавах афганських талібів.

На думку оглядачів, факт що п’ятьох македонців вбили етнічні албанці негативно впливатиме на стосунки між двома громадами. Адже, серед македонців є чимало таких, хто вважає, що треба обмежити права албанців, оскільки Македонія, на їхню думку, повинна належати македонцям. Перед владою та лідерами македонських і албанських партій наразі постало складне завдання – зберегти громадянський спокій і забезпечити можливості для ефективного застосування закону щодо всіх.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG