Доступність посилання

ТОП новини

Фільм жахів про Чорнобиль викликав суперечку у США


Прага – Любителі фільмів жахів будуть щасливі. 24 травня починається показ першого фільму жахів про Чорнобиль під назвою «Щоденник Чорнобиля» («Заборонена зона»). У новій голлівудській стрічці йдеться про молодих американських туристів, які потрапили у жахливу історію в зоні радіоактивної небезпеки Чорнобильської АЕС. Групам підтримки жертв Чорнобильського нещастя фільм не сподобався.

Про Чорнобиль після катастрофи 1986 року знято зовсім мало окремих фільмів, їх можна порахувати на пальцях однієї руки. І це переважно повтори історій зі злими намірами терористів використати зруйнований Чорнобильський реактор у своїх цілях.

Орен Пелі, американський сценарист і режисер (творець таких фільмів як «Ріка» та «Паранормальне явище»), не відмовив собі у такому творчому задоволенні, як використання пейзажів мертвих міст зони Чорнобиля. Він став також співавтором фільму «Щоденник Чорнобиля».

Тепер же режисер Бредлі Паркер фактично дебютує зі «Щоденником Чорнобиля» за підтримки Орена Пелі. У фільмі йдеться про шістьох туристів-екстремалів, які не бояться поїхати на екскурсію в зону Чорнобиля і відкривають для себе нічну Прип’ять з її жахами та дивами. Невдалих туристів охоплює паніка, вони потрапляють у вир страхів, зустрічаються з тваринами-потворами, жертвами радіації.



Роберт Шаєтпелз, директор некомерційного Центру друзів Чорнобиля в США (FOCCUS), який підтримує організації жертв Чорнобиля та людей, котрі живуть у межах чи поблизу зони забруднення, каже, що фільм Паркера перекручує реальну ситуацію в зоні Чорнобиля.

«Я працював із тими, хто уцілів у Чорнобилі, упродовж минулих восьми років і дійсно бачив, що там діється після того, як познайомився з цими людьми. Перегляд цього фільму і трейлерів та інформації про це свідчить про частково перекручення того, що там насправді діється, свідчить, як автори фільму перекрутили реальні ситуації в Україні, Білорусі та Росії. Адже ж люди, жертви цього, живуть із цим сьогодні, навіть через 26 років», – зазначає Роберт Шаєтпелз.

На сторінках Facebook створили групу прихильників бойкоту цього фільму жахів.

Любителів фільму жахів значно більше, ніж тих, хто закликає до бойкоту

Одну з головних ролей у «Щоденнику Чорнобиля» виконує актор Джессі МакКартні. Творці цього фільму запросили одного з найбільш професійних операторів у стилі зйомок «з руки» і тому тут чимало візуальних сцен, з документальними фотографіями,чорно-білими відео-кадрами зони Чорнобиля, Прип’яті, з покинутими ляльками, старими автомобілями, каруселями, закинутими будинками. Все це вміло поєднано з ігровими сценами, в яких діє група американських акторів.

Раніше у фільмі про боротьбу з терористами у зоні Чорнобиля знявся відомий кіноактор Жан-Клод Ван Дамм. Також відомий фільм французьких та ізраїльських режисерів «Земля забуття», який знятий у 30-кілометровіцй зоні відчуження і викликав обурення навіть у владі в Києві, як вважають, своєю необ’єктивністю.

Режисер фільму «Щоденник Чорнобиля» використав досвід зйомок фільмів «Трансформери: Падіння людини», «Титанік ІІ».

У ці дні форуми Twitter свідчать, що схвильованих прихильників фільму жахів значно більше, ніж тих, хто його лає. Критики також пророкують великий успіх «Щоденнику Чорнобиля» в прокаті, як фільму, що «цілком відповідає своєму жанру».

Матеріал підготували: Василь Зілгалов, Luke Allnutt, Richard Solash
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG