Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські батьки згуртувалися проти медичних новацій


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську батьки, не задоволені наслідками «пілотної» медичної реформи, об’єдналися у незалежний громадський рух «За наших дітей». Обурені закриттям і перепрофілюванням лікарень, а також низькою, як вони вважають, кваліфікацією сімейних лікарів, мами й тата дніпропетровських дітей переконані, що медичну реформу у місті проводять, перш за все, для економії бюджетних коштів. У владних кабінетах натомість кажуть, що готові до діалогу з активістами.

Катерина – мама дворічного Матвійка. Неприємні наслідки медичної реформи відчула на собі й на власній дитині. Лікарня, куди водила малюка, наразі перетворилася в амбулаторію сімейної медицини. Потоки пацієнтів – хворих та здорових, дорослих та немовлят, вагітних і хворих на венеричні хвороби – тепер перетинаються в одному коридорі й навіть кабінеті, розказує жінка. Натомість аналізи треба здавати зовсім в іншій будівлі.

У кабінеті сімейного лікаря бракує місця для прийому дорослих та дітей: кушетки, сповивального столика, місця для маніпуляцій тощо. Не вдоволена мама й кваліфікацією сімейних лікарів, які замінили колишніх педіатрів.

«Наші вимога – розділити прийом дорослих, діток і вагітних. Для вагітних принципово важливо не стояти в одній черзі з маленькими дітьми. Вагітна може підхопити вітрянку, краснуху у будь-якому місці, але в лікарні завжди вірогідність набагато вища. Ми не проти самої медичної реформи, ми проти методів. У нас немає бази. Щоб грамотно провести медичну реформу, потрібна база», – каже Катерина.

Жінка також нарікає на нестачу фахових сімейних лікарів: за статистикою, у Дніпропетровську тільки 20% лікарів мають фахову підготовку, решта – перекваліфіковані за 6 місяців з офтальмологів, стоматологів, невропатологів.

«Оплата цих сімейних лікарів – це просто смішно: вони можуть тільки 25% пацієнтів направити до вузькопрофільних фахівців, інакше до їхньої зарплати застосовується знижувальний коефіцієнт. Невже такий лікар буде зацікавлений у правильному діагностуванні хвороби?» – додала молода мама.

Ніхто не почув

Таких, як Катерина, у громадському русі «За наших дітей» кілька десятків. Об’єднання виникло стихійно – на одному з місцевих інтернет-форумів. Батьки згуртувалися й зібрали цілу теку матеріалів: фото занедбаних амбулаторій, листи, скарги, відписки чиновників.

Тетяна Охотник – одна із неформальних координаторів цього руху. Вона вважає, що медична реформа у місті проводиться не для людей, а для економії бюджетних коштів. Від виплескування емоцій на форумі батьки перейшли до дій.

«Спочатку ми скарги писали, дзвонили на гарячу телефонну лінію. Ніхто нас не почув. Наступним пунктом було те, що ми оголосили про створення нашого руху. Якщо влада поважає нас як членів суспільства, як простих мам, тат, то, я думаю, вона зацікавлена в співпраці», – розповіла Радіо Свобода Тетяна Охотник.

Про якість говорити зарано?

У владних кабінетах деякі претензії невдоволених батьків вже визнають справедливими. Для зауважень щодо медреформи при облдержадміністрації створена ціла громадська платформа. Нею керує лікар із 13-річним стажем Світлана Харківська. Вона зазначає, що пропозицію розділити потоки маленьких і дорослих пацієнтів уже врахували. Натомість з наріканнями на низьку кваліфікацію сімейних лікарів вона категорично не згодна.

«Якісь моменти виникають в процесі цієї перебудови. До чогось ми готові, до чогось неготові. До сімейних лікарів – там, де вони реально є – віднесли тільки діток від 14 років. Сімейним лікарям маленьких дітей поки не віддали. Тому говорити про якість сімейних лікарів зарано», – сказала в коментарі Радіо Свобода Світлана Харківська.

Тим часом батьки, невдоволені медичною реформою, налаштовані рішуче. Кажуть, що якщо влада ігноруватиме їхні вимоги, скаржитимуться до столиці – передусім до Генеральної прокуратури.

Довідка для сайту: У рамках «пілотного» проекту медичної реформи на Дніпропетровщині, яка розпочалась восени 2011 року, закрили понад 4 тисячі лікарняних ліжок у цілодобових стаціонарах, зокрема єдину геріатричну лікарню. Крім того, на місцях, як заявляють правозахисники, перепрофілювання закладів відбувалося не без тиску на медиків. В окремих містах вже почали збирати підписи за референдум на скасування медичних новацій.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG