Доступність посилання

ТОП новини

Досвід Латвії у подоланні кризи: «Вистоїть той, хто зміниться»


Рига – Щоб подолати економічну кризу, Латвія вибрала програму стабілізації економіки, що базується на радикальних заходах зменшення бюджетних витрат, збільшення податків із одночасним скороченням платні та витрат у соціальній сфері. Завдяки цим суворим реформам Латвія за три роки перетворилася з найбільш постраждалої від кризи на країну, економіка якої зростає швидше за всіх у ЄС. У 2014 році країна має намір приєднатися до зони євро.

Нині Латвію за ефективні заходи виходу з кризи наводять у приклад іншим країнам ЄС.

«Вистоїть той, хто зміниться» – цими словами латиського поета Яніса Райніса оцінила роботу Латвії директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард.

Керівник місії МВФ у Латвії Марк Ґріффіт на конференції «Всупереч обставинам: досвід оздоровлення економіки країн Балтії», яка відбулася 6 червня у Ризі, зазначив, що для Латвії «неможлива місія виконана».

Латвія успішно скористалася міжнародною позикою

Щоб подолати негативні наслідки фінансової кризи Латвія наприкінці 2008 року звернулася за допомогою до міжнародних кредиторів, які виділили їй позику у розмірі 7,5 мільярдів євро, однак реально Латвія використала лише 4,4 мільярда євро.

З огляду на досягнуті Латвією успіхи наприкінці минулого року МВФ та Європейська комісія закрили програму міжнародної позики, якою Латвія, на думку експертів, досить успішно скористалася.

«Наша ситуація, у порівнянні з Грецією, є відносно кращою. Немає депресії чи рецесії, є зростання економіки. На мою думку, цю історію про Латвію можна назвати успішною», – вважає економіст банку «Nordea» Андріс Страдзс.

Рейтинг Латвії зростає

Позитивна статистика та оптимістичні прогнози зробили Латвію приємним винятком на тлі нестабільності світової економіки.

Зокрема, дані статистичного бюро Eurostat свідчать, що в першому кварталі цього року Латвія продемонструвала найбільш стрімке зростання економіки в ЄС – ВВП країни збільшився на 5,5 відсотків.

У рейтингу сприятливості бізнесового середовища Світового банку «Doing Business-2012» Латвія опинилася на 21-му місці, а серед колишніх радянських країн зайняла друге місце, пропустивши вперед лише Грузію.

Заслуги уряду Латвії у боротьбі з кризою визнало й агентство Standard & Poor's, яке у травні цього року збільшило рейтинг країни. Таким чином Рига повернула собі інвестиційний рейтинг, втрачений у лютому 2009 року.

Однак у Латвії є досить приводів для турботи. На думку фахівців, це значний рівень безробіття, соціальна нерівність та еміграція.

«Говорити про наш героїзм у цій ситуації поки що зарано. Бо з Латвії у великій кількості виїжджають люди. Точних даних немає, але мені здається, що у нас спостерігається найбільша хвиля еміграції в Європі за останні роки», – зазначив економіст Улдіс Осіс.

Латвійцям не вперше переживати важкі часи

Міністр економіки Латвії Даніель Павлютс назвав причини, за якими Латвії вдалося досягти позитивних результатів у подоланні кризи.

За його словами, Латвія – маленька країна і реформи були запроваджені відразу на початку кризи – значні скорочення в держапараті та зниження зарплати в державному секторі супроводжувалися структурними інвестиціями та реформами, спрямованими на покращення бізнес-клімату.

Девальвація національної валюти не розглядалася в якості боротьби з кризою. Також більшість латвійців жили в СРСР та у складний період переходу від радянської економіки до ринкової, тому добре пам’ятають і ще більш важкі часи.

Латвійський міністр також наголосив, що в Латвії профспілки слабкіші, ніж в Європі. Тому можна було різко знижувати зарплату, чого важче досягти в інших країнах єврозони.


Запис випуску «Європа на зв’язку»:
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG