Доступність посилання

ТОП новини

Французький податок на мільйони: символ, попередження чи патріотизм?


Президент Франції Франсуа Олланд
Президент Франції Франсуа Олланд
Брюссель – Президент Франції Франсуа Олланд сказав, що не любить багатих. Тепер він збирається обкласти їх 75-відсотковим податком. Нині він складає 41 відсоток. Жодна з європейських країн не має такого високого податку на багатство. Оглядачі говорять, що нинішня ідея президента-соціаліста Франсуа Олланда – це не лише жест солідарності в кризові часи, адже впровадження такого податку – це ще й намагання згуртувати навколо себе політиків лівого спрямування.

Накласти аж 75 відсотків податку на найвищі прибутки, які отримують французькі мільйонери – це крок, насамперед, символічний. Згідно зі статистикою, високооплачуваних голів великих банків та підприємств, зірок спорту чи артистів, які заробляють понад мільйон євро на рік, у Франції не так вже й багато – десь близько 3 тисяч. Тобто, поправити бюджетні справи за рахунок цих багатіїв Франсуа Олланду не вдасться.

Однак, на думку Ґабріеля Зукмана, дослідника та професора паризької Школи економіки, це буде спробою зробити справедливішим нарахування оплати «домашнім мільйонерам».

«Таке втручання (податкової) має відбити охоту, скажімо, високооплачуваних керівників великих підприємств нараховувати собі надмірні зарплати, – пояснює експерт. – Останні роки ці нарахування бурхливо зростали і сягали багатьох мільйонів євро, причому, без прямого зв’язку із продуктивністю компаній. Нинішні лідери кажуть: «гаразд, отримуйте ці мільйони, але 75 відсотків із них буде йти до державної кишені».

На думку французького економіста, впровадження такого податку – це сигнал адміністраціям компаній, де при визначенні величини зарплат керівництва давно існують викривлення та порушення і немає контролю.

«Президент Олланд хоче сказати приватним акціонерам: якщо ви погано виконуєте вашу роботу, то ми це зробимо за вас», – додає Ґабріель Зукман.

Соціалісти забирають 75 відсотків, комуністи заберуть все?

Однак, щодо податку на мільйони у Франції сформувався й табір супротивників. «Обкладання таким високим побором матиме негативні наслідки, – каже юрист та науковець з університету Ренна Жан-Філіп Фельдман. На його думку, це суто комуністичний «конфіскальний» підхід, що порушує право на власність, а це засада західної цивілізації. «Якщо цей лідер-соціаліст вимагає 75 відсотків, то де гарантія, що наступний, скажімо, комуніст Жан-Люк Меланшон, не забере всього?» – запитує він.

Характерно, що на нинішній зустрічі лідерів «Групи двадцяти» британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон зауважив: коли Франція впровадить цей податок, «ми постелемо червоний килим та ласкаво запросимо їхні компанії».

Тим часом, сам лідер Франції Франсуа Олланд наголошує на жесті, насамперед, патріотичному.

«Кожен притримуватиметься запропонованого мною правила щодо оплати праці, яку слід тримати в рамках, щоб вона не сягала шокуючих вершин. Такий крок, як на мене, є формою патріотизму», – заявив Олланд ще у період виборчої кампанії.

Це ідея, для згуртування прибічників лівих поглядів – експерт

Дещо іншої думки Ґі Ґру, доктор соціології, директор Центру політичних досліджень, що діє при паризькому університеті. Він вважає, що впровадження такого податку тільки частково пов’язане із почуттям солідарності.

«Мета його особливо полягає у прагненні Олланда згуртувати навколо себе всіх прибічників політики лівого спрямування. Чим більше ліві об’єднуватимуться завдяки подібним пропозиціям, тим краще для нього. Це не популізм, бо французькі популісти, насамперед, перебувають у таборах ультраправих та серед великої частини ультралівих. Тож, це потужний символічний крок для об’єднання лівого електорату».

З огляду на блискучий успіх лівих в останньому турі парламентських виборів, ймовірність реалізації цього задуму Франсуа Олланда значно зростає.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG