Доступність посилання

ТОП новини

Абітурієнти страждають від шахрайства у приймальних комісіях – спостерігачі


Київ – Вступна кампанія-2012 триває уже тиждень. За даними Міносвіти, станом на вівторок у приймальні комісії українських вишів подали майже п’ятсот тисяч заяв, а очікується – понад мільйон. Громадські спостерігачі хвалять виші за оперативність в оприлюдненні квот на держзамовлення, однак фіксують проблеми із системою електронного вступу, а також нарікають на махінації приймальних комісій окремих українських вишів.

Кожну шосту заяву, за даними Міносвіти, цьогорічні абітурієнти подали в електронному вигляді. Тим часом, громадські спостерігачі, аналізуючи скарги, з якими до них звертались упродовж останнього тижня, називають електронний вступ одним із найбільш проблемних моментів цього року.

Система висне, заяви не реєструє, а часом робить помилки: фіксує чоловічу стать замість жіночої, два сертифікати незалежного оцінювання замість трьох, а то й зовсім інші бали вступника, зауважує Ольга Стрелюк, координатор громадського спостереження за вступною кампанією до ВНЗ громадянської мережі ОПОРА.
Радимо всім абітурієнтам подавати документи особисто у комісії
Ольга Стрелюк

«Ми спочатку їм усім рекомендували зачекати: пройде тиждень, вщухне ажіотаж навколо електронного вступу, і система налагодить свою роботу, – каже вона. – А тепер ми радимо всім абітурієнтам, попри те, що це може бути фінансово обтяжливо, все ж таки їхати і подавати документи особисто у комісії вищим навчальним закладам».

Уже в черзі на вступника чекали несподіванки – активістка

Заступник директора департаменту вищої освіти профільного міністерства Микола Фоменко називає кількість поданих за перші 8 днів кампанії заяв рекордною і закликає абітурієнтів не поспішати: дата подачі документів не впливає на позиції вступника у рейтинговому списку. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міносвіти.

Наразі проблемою для приймальних комісій стали черги: надто багато абітурієнтів вирішили подавати заяви у перші дні кампанії, зазначає спостерігач за вступною кампанією Марина Макуха. За її словами, у деяких вишах до цього питання підійшли «творчо», наприклад, у Рівненському гуманітарному за прийом «без черги» просили від 60 до 70 гривень.

Часто уже в черзі на вступника чекають несподіванки. Зокрема, у Донецькому національному вимагають подавати при вступі фотокартки нестандартного розміру, а всім абітурієнтам, у яких не виявляється таких фото, пропонують їх зробити у сусідньому приміщенні за 30 гривень.

Окрім того, подати документи складно вступникам із особливими потребами, зауважує Марина Макуха. «У більшості закладів немає елементарно пандусів, немає ліфтів, бо старі приміщення, немає чергового, який би викликав за потреби секретаря приймальної комісії, чи немає дзвінка, – пояснює спостерігачка. – Ми розуміємо, що до цього вищі навчальні заклади не готові».

Безперечним позитивним моментом вступної кампанії 2012 спостерігачі називають завчасне оприлюднення українськими вишами квот на держзамовлення. Для порівняння, минулого року згадані квоти змінювались впродовж вступної кампанії, в результаті багато вступників залишилися, так би мовити, «за бортом».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG