Доступність посилання

ТОП новини

Україна утилізуватиме військову техніку за німецьким зразком


Київ – До 2015 року Україна має утилізувати всю непридатну військову техніку. У цьому їй допомагатимуть німецькі фахівці. Про це заявив представник Ради національної безпеки і оборони України Володимир Омельянчук. Чиновники прогнозують, що утилізацію почнуть уже з наступного року. Наразі йдеться про літаки, кораблі і танки. Але, на думку експертів, утилізувати техніку Україна могла б самотужки, а допомога їй потрібна щодо утилізації боєприпасів.

В Україні є близько 600 тисяч тонн військової техніки та боєприпасів, які потрібно утилізувати, каже керівник Департаменту воєнної політики РНБО Володимир Омельянчук.

«У Міністерстві оборони, за прогнозними показниками, необхідно уже сьогодні утилізувати 32 тисячі одиниць озброєння військової техніки і 100 тисяч тонн військового майна. Зі свого досвіду скажу, що ця цифра набагато занижена», – сказав чиновник.

В Україні утилізують щороку близько 30 тисяч тонн техніки, тому повністю вирішити цю проблему вдасться щонайменше через 20 років. Проте українська влада поставила завдання – завершити реформування Збройних Сил до 2017 року, отже процес утилізації повинен завершитися за 2 роки, зазначає Омельянчук.

Утилізацією займатиметься СП

Наразі утилізація військової техніки на території України відбувається двома способами: безпосередньо у військовій частині, від чого держава зазнає значних збитків, та на спеціальних підприємствах, уповноважених Кабінетом Міністрів. Проте Володимир Омельянчук наголошує, що утилізацією мають займатися не військові частини, а уповноважені державою спеціалізовані ліцензовані підприємства. Таким підприємством є «Укроборонсервіс». Саме воно спільно з німецькою компанією Battle Tank Dismantling GmbH Koch у майбутньому утилізуватиме українську військову техніку. Для цього створять спільне підприємство.

Компанія Battle Tank Dismantling GmbH Koch, говорить її представник, Андреас Шрайдер, займається утилізацією та переробкою військової техніки на сировину не лише в Німеччині, а й у Швейцарії та Франції.

Додаткові понад мільярд гривень у бюджет

Андреас Шрайдер також зазначив, що Україні утилізація техніки не коштуватиме жодної копійки, а навпаки, за рахунок цього інвестори поповнять український бюджет.

«Ми у держави в армії купуємо цю техніку, щоб потім її утилізувати. Ці ціни варіюються у залежності від світових. Це все стає ризиком нашої фірми а не держави. І що важливо, не держава дає підприємству гроші на утилізацію, а підприємство викуповує військову техніку», – наголошує Андреас Шрайдер.

За даними представника РНБО, військову техніку продадуть не дешевше, ніж вона коштує, як металобрухт. А відтак український бюджет поповниться приблизно на понад мільярд гривень.

Допомога потрібна в утилізації боєприпасів

Наразі українська та німецька компанії лише узгоджують перелік техніки, яка буде підлягати утилізації. Зокрема, зараз, за словами експертів, йдеться про кораблі, літаки і танки.

Україні більше потрібна допомога європейських фахівців в утилізації боєприпасів, а порізати літаки, кораблі чи танки на метал українці можуть і самі, говорить військовий експерт, директор наукових програм Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець.

«Проблему становлять боєприпаси, кількість яких вимірюється значними обсягами і для утилізації яких, за підрахунками Міністерства оборони, потрібно щонайменше 50 років, враховуючи ті обсяги фінансування, які сьогодні виділяються. Разом з тим проблема утилізації боєприпасів спричиняє ризики, пов’язані з вибухами, екологічними наслідками. І саме це потребує значно більших зусиль і допомоги європейської спільноти, ніж утилізація танків і літаків, які просто ріжуться на метал і здаються як кольоровий і чорний метал. Якщо українсько-німецька структура допомагатиме в утилізації боєприпасів – це позитивний крок. Якщо ж йдеться просто про різання на метал літаків і танків, то українська сторона спроможна справитися власними силами», – наголосив експерт.

Доки перелік техніки, яка буде підлягати утилізації за українсько-німецьким зразком, узгоджують, Міністерство оборони України розробило державну Програму утилізації озброєння та військової техніки. І найближчим часом її планують узгодити з Кабінетом Міністрів. У РНБО вважають, що всі підготовчі роботи можуть завершити до кінця цього року, щоб з нового бюджетного року почати утилізацію.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG