Доступність посилання

ТОП новини

Росія допомагає Україні русифікувати освіту


Біографія Путіна – одна з книг передана російським посольством українським освітянам
Біографія Путіна – одна з книг передана російським посольством українським освітянам
Київ – Українських школярів навчатимуть російською мовою, а посольство Росії допоможе з підручниками, методиками й підготовкою фахівців. Про це заявили в понеділок і російський посол Михайло Зурабов, і представники Міносвіти України. Незалежні фахівці бачать у цьому передовсім політичний піар обох урядів, однак не виключають реальних ризиків від цього проекту для суверенітету України.

Росія активізує підтримку використання в українській освіті російської мови – оскільки підписаний у серпні закон «Про засади державної мовної політики» створює для цього нові можливості. Про це заявив у понеділок під час зустрічі з київськими викладачами російської мови посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов. Він презентував виставку російської навчальної літератури, яку отримали українські освітяни, й пообіцяв, що така допомога Росії буде всеохопною.
Масштаби допомоги будуть не зрівнянні з тим, що ми робимо в інших країнах
Михайло Зурабов

«Масштаби допомоги будуть не зрівнянні з тим, що ми робимо в інших країнах, – наголошує Зурабов. – Бо ми маємо намір допомогти українській школі вивести на належний рівень ті предмети, які можуть викладатися російською – у відповідності з українським законодавством. Масштаби цієї допомоги жодним чином не обмежуватимуться фінансово».

Михайло Зурабов пообіцяв, що російський уряд допомагатиме розвивати викладання російської мови, літератури та інших предметів російською мовою лише в разі, якщо про таку допомогу проситиме українська влада. Зі свого боку, заступник міністра освіти та науки України Борис Жебровський наголосив, що Україна готова співпрацювати з Росією у цій сфері.

Викладачі російської мови, які зустрічалися з російським послом, наголосили, що вже є напрацьована методологія для викладання низки предметів російською. А крім того, у багатьох вишах кафедри іноземної літератури реформували у кафедри «російської та іноземної літератури».

Навзаєм – українізують прикордоння Росії?

На запитання Радіо Свобода, чи буде натомість стимулюватися вивчення української мови у Росії, Михайло Зурабов запевнив, що ця робота вже триває.

«Нещодавно ми разом з українською парламентською делегацією відвідали Воронезьку область. Зокрема відвідали одну зі шкіл, де є клас, у якому додатково викладають українську мову. Учасники цей жест сприйняли як велику і приємну несподіванку. Керівництво області запевнило, що має бажання і далі розвивати викладання української мови. Вона є прикордонною, відтак в області багато етнічних українців, багато хто в родинах розмовляє українською», – пояснює посол.

Втім, на думку дипломата, в багатьох регіонах Росії, зокрема й у Москві, ключову роль мають відіграти не державні програми обох країн, а бажання батьків навчати дітей українською.

Російський фактор в українській освіті: кому вигідно?

Таке посилення впливу Росії на українську освіту є закономірним, вважає експерт із українсько-російських взаємин Володимир Нагірний.
Це є ризиком для України. Поширення російського впливу торкнеться й ідеологічних концептів російської держави. Адже її геополітичний інтерес – вберегти своїх сусідів від руху до Європи
Володимир Нагірний

«Поширення російської мови – це логічне продовження політики Януковича. З російського боку – гріх не скористатися ситуацією. Бо вони офіційно декларують підтримку своєї культури в так званій «зоні російського впливу». Однак це є ризиком для України. Бо поширення російського впливу торкнеться не лише мови, а й ідеологічних концептів російської держави. Адже її геополітичний інтерес – вберегти своїх сусідів від руху до Європи», – вважає Нагірний.

Інший експерт, директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно бачить у заявах про російську мову в Україні більше піару, ніж реальних кроків.
Просування своєї мови російська влада представить як реальне досягнення. Бо українське питання об’єднує у Москві і владу, й опозицію
Олеся Яхно

«Наслідки цього кроку в інформаційній сфері вигідні й російській, і українській владі, – пояснює експерт. – В реальній економіці досягти згоди їм важче. Тоді як просування своєї мови російська влада представить як реальне досягнення. Бо українське питання об’єднує у Москві і владу, й опозицію. Їхні погляди різняться лише тим, м’яко чи жорстко слід впливати на Україну. Українській владі цей крок вигідний, бо орієнтований він на проросійський електорат Партії регіонів».

Загалом експерти зауважують, що такими кроками, як популяризація російської мови, або подовження перебування в Україні російського флоту офіційний Київ хотів би виторгувати якісь економічні поступки. Проте ці очікування є марними, бо, на думку фахівців, у Кремлі чітко розмежовують свої економічні та гуманітарно-політичні інтереси.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG