Доступність посилання

ТОП новини

Ольга Богомолець: здоров’ям Ющенка намагаються маніпулювати (ВІДЕО)


Головний лікар Інституту дерматології та косметології, професор Ольга Богомолець дивується, чому українська держава не бере під свій патронат її громадську ініціативу з профілактики раку шкіри. Про це Богомолець сказала в інтерв’ю Радіо Свобода в Празі, де взяла участь у Європейському конгресі дерматологів. Заслужений лікар України також вважає, що українським суспільством намагаються маніпулювати щодо стану здоров’я третього Президента Віктора Ющенка.

– В Україні Ваш інститут займається інформуванням про небезпеку раку шкіри. Ці заходи Ви проводите вже не перший рік. Чи є якісь зрушення, чи є позитивна тенденція, якщо оцінювати статистику?

– Після мого повернення зі США, де я закінчила ще дві спеціальні програми щодо діагностики онкологічних захворювань (це були 1992-93 роки), у мене була мрія змінити в Україні ситуацію щодо діагностики меланоми. Меланома – одна з найбільш агресивних пухлин, яка утворюється з родинки, і в Україні, якщо меланому виявлено не своєчасно, то смертність від неї складає 95 відсотків, і це те, що спіткало долю мого народу. Тому що сьогодні ми можемо вилікувати рак шкіри за одну амбулаторну процедуру, так само і меланому.

І яка зараз тенденція?

– Люди гинуть від відсутності знання. Ми почали цим займатися вже понад 15 років тому. І в 2008 році провели марафон здоров’я, оглянули понад 60 тисяч дітей і сиріт в усіх областях України. В 2008 році приєднали Україну до панєвропейського проекту і в 2009 році провели перші огляди в Києві. Було оглянуто 235 людей, у 2010 році їх уже було 466, а в 2011 і 2012 році до нас приєдналися лікарі всієї України.

– Ви зараз розповідаєте про свою роботу, а я Вас запитую загалом про те, чи ця робота знайшла віддзеркалення в тому, як Україна долає цю проблему.

Ольга Богомолець: держава не підтримує День меланоми
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


– Безперечно! Сьогодні в останній День меланоми було оглянуто 4 з половиною тисячі людей за один день безкоштовно, огляди проводили понад 80 лікарів. Було виявлено понад 400 випадків онкологічних захворювань за один день. Це ті люди, яким буде врятовано життя. І чим більше ми виявимо таких людей, тиму майбутньому меншою буде смертність. Результати нашої роботи, це недержавний проект, це така громадсько-громадянська позиція лікарів, деякі з них беруть, власне, відпустку за власний рахунок для того, щоб у цей день приєднатися до цієї акції. Держава цю акцію не підтримує.

Чи Ви зверталися з таким проханням?

– Проведення Дня меланоми в минулому році у нас відбулося надзвичайно дивно. Тому що ми написали листа на нашого головного фахівця в галузі дермато-венерології, щоб він передав його міністру, що ми просимо, щоб держава взяла під свій патронат проведення цього дня, щоб це відбулося масово. І, як наслідок, ми отримали абсолютно унікальну річ. По-перше, лікарям заборонили виходити в цей день і робити безкоштовні огляди, і багато з лікарів змушені були взяти відпустку за власний рахунок. Ми думали, що потім ще почнуться якісь репресії, але репресії не почалися.
І, головне, відбулася кумедна річ. Мінохорони здоров’я оголосило про проведення в усіх державних закладах у цей час місячника з раку шкіри.

Що це означає? Це приблизно так, як Ви уявляєте собі, що єгері в лісі оголошують тиждень захисту дерев чи тварин або рятувальники на пляжі скажуть, що оцей у нас тиждень рятування.

– Як Ви оцінюєте перші кроки з проведення медичної реформи в Україні? Чи Ви бачите якісь успіхи чи, навпаки, серйозні проблеми?

– У медичній реформі я бачу значно більше проблем, ніж позитиву, тому що її відкрита мета – це просто реформа системи охорони здоров’я. А те, про що ми мусимо дбати, тобто, про що має дбати держава, – це зменшення смертності і збільшення тривалості життя. Ця реформа не приведе до очікуваних наслідків, вона приведе до протилежної дії.

– Україна Вас знає також як особистого лікаря Президента Віктора Ющенка. Раніше Ви вже давали свою оцінку його хвороби. Однак ця сторінка в українській історії не перегорнута. Віктор Ющенко продовжує говорити про своє отруєння і вказує на заяви Генпрокуратури, які це підтверджують, а Генпрокуратура, вже за нинішнього керівництва, хоче додаткових доказів. На Вашу особисту думку, чому це відбувається? Чому далі є запитання щодо цього?

Ольга Богомолець: про отруєння Віктора Ющенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


– Я маю право коментувати виключно медичний стан свого колишнього пацієнта і все, що мною було зроблено, воно торкалося і стосувалося виключно стану його здоров’я і я вважаю, що робота, яка було проведена, має чудові наслідки, і сьогодні я можу пишатися результатами нашої роботи спільно з женевськими колегами. Щодо ситуації політичної і етичної, вона для мене взагалі парадоксальна. Тому що такого випадку, коли захворювання однієї людини вважали просто… Мені здавалося, що все суспільство, яке не має ні професійного рівня досвідченості, ні адекватного розуміння – все суспільство було маніпульоване. І, власне, одні маніпулювали «за», інші маніпулювали «проти», замість того, щоб правильно, спокійно, врівноважено, професійно шукати рішення. Крапка не поставлена тому, що не був обраний правильний шлях. Тому що спекуляція, відсутність культури поведінки, культури, власне, етики...

– Чи Ви вважаєте твердо, що Віктора Ющенка саме отруїли, що це не був наслідок чогось іншого, можливої операції тощо? Тобто, чи Ви переконані, що це була саме інтоксикація?

– Ви мені ставите запитання, на яке я не можу відповідати, тому що я зустрілася з Віктором Андрійовичем у грудні (2004 року – ред.) . Що було перед тим, я не знаю, моя відповідальність – виключно стан його здоров’я. Якщо Ви подивитесь в інтернеті, Ви можете дуже легко знайти хворобу, яка має міжнародну назву. Вона називається хвороба Юшо. Це хвороба, яка була описана в 60-х роках у Японії. Просто відкриєте будь-яку монографію, вона Вам дасть абсолютно всі клінічні показники, методи діагностики і прогнози щодо цього захворювання. Це те, що стосується безпосередньо мого фаху. А що відбулося чи що не відбулося – я не маю права про це говорити і вважаю, що жодна людина взагалі не має морального права це обговорювати, якщо вона не має до цього безпосереднього зв’язку.

Більше про Музей української домашньої ікони Ольги Богомолець читайте тут.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG