Доступність посилання

ТОП новини

CША прямують до нафтового лідерства


За якихось 4 роки Сполучені Штати Америки за видобутком нафти посядуть перше місце у світі, випередивши Росію й Саудівську Аравію. Такого висновку дійшла Міжнародна енергетична агенція. Це станеться завдяки революційно новому способу буріння, завдяки якому нафту видобуватимуть … зі сланцевих порід. Цю технологію почали застосовувати на практиці фактично саме цього року. Серед новаторів, окрім США, – також Японія й Росія.

Міжнародна енергетична агенція, створена групою західних держав, у щойно опублікованому «Світовому енергетичному прогнозі» стверджує, що до 2017 року США за обсягом видобутку нафти випередять Росію й Саудівську Аравію, нинішніх лідерів у цій галузі.

Нині Сполучені Штати 20 відсотків потрібної їм нафти змушені купувати на світовому ринку. Однак, за прогнозом, до 2030 року США самі продаватимуть нафту. Цю тенденцію в інтерв’ю Радіо Свобода пояснює Ричард Чайлд – головний редактор лондонського енергетичного журналу Petroleum Argus.

Ми будемо свідками дедалі більшого витіснення імпорту нафти, яка інакше надходила б до США
Ричард Чайлд
«По мірі того, як у Сполучених Штатах видобуток нафти зростає, енергетичні потреби зменшуються – насамперед завдяки більш економним автомобільним двигунам, як того вимагає американський закон. Тож ми будемо свідками дедалі більшого витіснення імпорту нафти, яка інакше надходила б до США», – каже експерт.

На думку Чайлда, зменшення попиту негативно позначиться на прибутках Росії, а також країн-членів ОПЕК, зокрема, Саудівської Аравії.

Нова технологія як ключ до нафтової незалежності


Нині, як відомо, Європа залежить від російської та близькосхідної нафти. Нові обставини примусять Росію та ОПЕК шукати нових ринків в азійських країнах. З другого боку, видобуток нафти зі сланцевих порід шляхом горизонтального буріння критикують захисники довкілля.

Проблеми залишатимуться, бо будуть країни та місцевості, котрі відмовлятимуться «відчиняти двері» для видобутку сланцевої нафти
Джона Мітчела
На думку британського енергетичного експерта Джона Мітчела, технологія видобутку нафти зі сланцевих порід вже розвивається досить стрімко, пропонуючи дедалі прогресивніші методи. «Водночас, я гадаю, що проблеми залишатимуться, бо будуть країни та місцевості, котрі відмовлятимуться «відчиняти двері» для видобутку сланцевої нафти», – вважає він.

Штат Нью-Йорк, наприклад, тимчасово заборонив горизонтальне буріння сланців для видобутку природного газу, тоді як сусідня Пенсильванія переживає справжній газовий бум. Це при тому, що сланцеве родовище там є спільним для обох штатів.

Газета The Wall Street Journal закликає Вашингтон не гальмувати енергетичну революцію урядовими обмеженнями.

Так чи інакше, упродовж наступних десятиріч у світі буде набагато більше нафти. Разом із тим, вартість бареля залишиться високою, бо й попит зростатиме, особливо з боку новорозвинутих економічних велетнів, таких як Китай та Індія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG