Доступність посилання

ТОП новини

Майже півтисячі будинків у Києві 2 дні будуть без тепла


Київ – Частина киян, які мешкають у Шевченківському районі, від 20 грудня на 2 дні залишаться без тепла та гарячої води. Комунальники виявили витік тепломереж і таким чином намагаються попередити, як вони кажуть, велику аварію. Про це повідомили Радіо Свобода в Міністерстві житлово-комунального господарства. Тим часом у ці ж дні увесь Харків буде без гарячої води і теж через ремонтні роботи. Експерти погоджуються, що краще попередити ситуацію, але прогнозують, що зі зниженням температури може бути набагато більше аварій. Адже в Україні більшість тепломереж зношені.

20 грудня у Шевченківському районі Києва з 9 години ранку на два дні відімкнуть тепло в 484 будинках і 267 із них – житлові. У результаті – до понеділка не працюватимуть і школи, й дитячі садочки в цьому районі.

«На сьогоднішній день аварії немає, а є досить великий витік теплоносія, наслідком якого може бути велика аварія. Тому у середу було ухвалене рішення і КМДА, і Шевченківською РДА про те, що потрібно відремонтувати. Спочатку злити воду – це 16 годин, потім протягом 5 годин відремонтувати і вже впродовж 16 годин провести заповнення системи. У той же час КМДА мала проінформувати населення в телезверненні», – сказала Радіо Свобода помічник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Ольга Маштакова.

Аварійна ситуація на теплотрасі була виявлена під час моніторингу стану теплових мереж напередодні очікуваного різкого похолодання повітря та через необхідність підвищити температуру теплоносія, кажуть у КМДА. За їх даними, аварійні бригади почнуть роботи по вулиці Дмитрівській, 2, де й виявлено проблемну ділянку з витоком теплоносія.

«Нас порятують обігрівачі, теплий одяг і теплий чай»

Киянку Анастасію з чоловіком та сином попередили про відімкнення, проте їм сказали, що тепла і гарячої води не буде 12 годин.

«Нам повідомили, що опалення не буде з 8 години ранку до 8 години вечора. Звісно, можна зрозуміти, якщо це справді аварійна ситуація і немає іншого виходу, окрім того, як відімкнути опалення. То ми маємо поставитися до цього з розумінням і обігрівачі нас порятують, і теплий одяг, і теплий чай. Але загалом виникає питання: чому цю проблему не можна було вирішити заздалегідь, до початку опалювального сезону перевірити всі системи з тим, щоб не допускати таких аварій, тим паче в таку температуру», – сказала жінка.

«Якщо ми ці 2 доби перетерпимо, то далі буде тільки гірше»

Таке ж питання виникло і у колишнього міністра ЖКГ Олексія Кучеренка. «На жаль, я дивлюся на цю зиму: це не 30 градусів морозу, а 15 градусів, і він стає уже аварійним режимом. І я розумію комунальників, які кажуть: якщо при такій температурі тиск ми будемо підвищувати, щоб довести теплоносії до відповідної температури, то мережа може не витримати. І комунальники роблять усе можливе, щоб запобігти цій аварії. Можна закликати перетерпіти, бо, дійсно, може бути гірше. Але, на превеликий жаль, переконаний: якщо ми ці дві доби перетерпимо, то далі буде тільки гірше, бо не модернізується інфраструктура, реформа як така не йде», – сказав він.

Якщо ми ці дві доби перетерпимо, то далі буде тільки гірше, бо не модернізується інфраструктура, реформа як така не йде
Олексій Кучеренко
У цей же час, упродовж 20 та 21 грудня, по всьому Харкову буде відімкнена гаряча вода через ремонтні роботи, спричинені аварією водоводу Кочеток-Харків, по якому забезпечується водою більша частина споживачів Харкова.

Загалом до 70 відсотків українських тепломереж зношені. І найбільше проблем із теплом може виникнути, коли температура впаде до мінус 30 градусів і нижче.

Водночас експерти переконані, що український бюджет не витримає навантаження щодо заміни усіх тепломереж. За підрахунками експертів, на ремонт 33 тисяч кілометрів тепломереж, а саме стільки їх в Україні, потрібно близько 34 мільярдів доларів – це 272 мільярди гривень. Наприклад, дохідна частина цьогорічного бюджету становить 370 мільярдів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG