Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан підтвердив, що готовий прийняти переговори з Іраном


Єрлан Ідрісов (п), на цьому архівному фото разом із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим (л)
Єрлан Ідрісов (п), на цьому архівному фото разом із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим (л)
Міністр закордонних справ Казахстану Єрлан Ідрісов підтвердив у неділю, що його країна готова надати можливість для переговорів шести з провідних країн світу й Ірану щодо іранської ядерної програми.

Виступаючи на міжнародній безпековій конференції в Мюнхені, він заявив, що проведення цих переговорів залежить від самих їхніх учасників.

Раніше в неділю і Іран, і Європейський Союз, який координує ці переговори з боку світової спільноти, підтвердили, що шість країн надіслали до Тегерана запрошення зустрітися на переговори наприкінці цього місяця в Казахстані. При цьому обидві сторони не уточнили, чи прийняв Іран цю пропозицію.

Наприкінці минулого місяця Іран уже відхиляв попередню пропозицію щодо цих переговорів, які ведуть із Тегераном п’ять постійних членів Ради безпеки ООН (Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція) та Німеччина. Попереднє коло цих переговорів закінчилося ще в червні минулого року в Москві безрезультатно.

Так само без успіху вже давно тривають аналогічні переговори з Іраном Міжнародного агентства з атомної енергії.

У світі побоюються, що ядерна програма Ірану має приховану мету створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів своєї позиції, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG