Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Україна пасткою для екс-прем’єра Таджикистану?


Абдумалік Абдуллоджонов
Абдумалік Абдуллоджонов
Україна вирішує, чи видавати Таджикистанові колишнього прем’єра і кандидата на президента цієї країни Абдумаліка Абдуллоджонова. На батьківщині йому загрожує до 20 років тюрми. Абдуллоджонов давно виїхав з Таджикистану до Сполучених Штатів, і зараз довкола його справи є чимало відкритих запитань. Рішення суду, яке може підштовхнути екстрадицію, очікують у четвер.

Цю ніч колишній прем’єр Таджикистану, випускник одеського вишу Абдумалік Абдуллоджонов проведе у тимчасовому ізоляторі на Київщині. Його затримали в аеропорту «Бориспіль» 5 лютого за міжнародним ордером.

«Працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю затримали 64-річного чоловіка, який вже 16 років розшукувався Міністерством внутрішніх справ Республіки Таджикистан. До цього часу від правоохоронців він переховувався в США, а в Україну приїхав у власних справах та жодним чином не очікував, що буде затриманий», – розповів Радіо Свобода про підстави затримання представник прес-служби МВС України Ігор Іщук.

Втікач до США

На батьківщині Абдумаліка Абдуллоджонова звинувачують у тому, що він хотів у 1996 році вчинити замах на життя тодішнього і нинішнього президента Таджикистану Емомалі Рахмона. Серед звинувачень також – причетність до військового заколоту у 1998 році, низка економічних злочинів.

Абдуллоджонов називає ці справи політичними і відкидає звинувачення.

Він був конкурентом чинного президента Таджикистану на виборах 1994 року. Хоча Рахмона оголосили переможцем, Абдуллоджонов заявляв про масові фальсифікації і свою першість.

Стверджуючи про переслідування, він виїхав до Росії, де вже працював послом. У 1998 році Абдуллоджонов переїхав до США, звідки практично не спілкувався з пресою. Винятком було інтерв’ю восени минулого року Радіо Свобода, в якому він визнав, що займається «певною політичною діяльністю».

«Головна таємниця»

У Таджикистані у листопаді 2013 року мають відбутися президентські вибори, у яких знову, як очікують, братиме участь нинішній президент Рахмон, а Абдуллоджонова, попри тривале перебування за кордоном, досі вважають його конкурентом. Втім, за таджицькими законами, Абдуллоджонов не міг би балотуватися, бо живе за межами країни понад 10 років.

Таджицький політичний оглядач Зафар Абдуллаєв дивується, чому Абдуллоджонов опинився в Україні. Він не виключає, що таджицького екс-прем’єра заманили в пастку.

«Головна таємниця, на мою думку, полягає в тому, що спонукало його покинути США і потрапити в Україну, яка не є ключовою. Це не Москва, навіть не Європа і не таке традиційне місце для переговорів, як Дубай», – сказав Абдуллаєв у коментарі Радіо Свобода.

За повідомленнями, Абдуллоджонов прилетів зі США літаком Лос-Анджелес – Амстердам – Київ.

Про притулок не просив

Наразі Абдуллоджонов не звертався до Державної міграційної служби з проханням про притулок. Не було звернень про захист і до ООН, сказав Радіо Свобода у середу регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Білорусі, Молдові й Україні Олдріх Андрисек: «До нас не зверталися ні його адвокати, ні його родина».

Абдумалік Абдуллоджонов донедавна жив у Каліфорнії і, за деякими даними, міг мати «зелену карту» (право на проживання у США). У посольстві США в Києві у середу сказали Радіо Свобода, що вивчають цю справу і поки нічого не можуть сказати про юридичний статус колишнього таджицького лідера.

У четвер справу колишнього таджицького прем’єра має розглядати суд у Київській області, який буде вирішувати, чи варто змінити затримання на тимчасовий арешт.

Представниця МВС України Ірина Лемешева повідомила Радіо Свобода, що підозрюваному нададуть адвоката, але наразі неясно, чи він його найме сам, чи це буде захисник від української держави.

Якщо Україна погодиться на екстрадицію, то Абдуллоджонов може подавати апеляцію на рішення суду. Український правозахисник Дмитро Гройсман у розмові з Радіо Свобода не виключив, що в такому разі розгляд справи може тривати близько року, але, за його словами, це залежить від аргументів, які буде наводити таджицький діяч.

Довідка таджицької редакції Радіо Свобода:
Абдумалік Абдуллоджонов – представник еліти півночі Таджикистану, народився 1 січня 1949 року в місті Худжанді. Виходець із впливового аристократичного роду. Дід Абдуллоджонова – професор Абдурахман ібн аш-Шайх Мухаммад Султонов аль-Маасумі – відомий учений-богослов, який втік в 1922 році в Саудівську Аравію, де став радником саудівського короля Абдалазіза.

У 1971 році
Абдумалік Абдуллоджонов закінчив Одеський технологічний інститут за спеціальністю «інженер-технолог». З 1971 року – начальник зміни, а потім директор Кайраккумского комбінату в Таджикистані.

З 1980 року – заступник міністра заготовок Таджицької РСР, з 1986 року – перший заступник міністра, з 1987 року – міністр хлібопродуктів Таджицької РСР.

З 21 вересня 1992 року – виконувач обов’язків прем’єр-міністра; з 20 листопада 1992 року – прем’єр-міністр Таджикистану. У 1993 році подав у відставку через незгоду з політикою президента Емомалі Рахмона.

У 1993–1994 роках – посол Таджикистану в Росії.

У листопаді 1994 року балотувався на президентських виборах, після яких залишив країну. Абдуллоджонов стверджує, що він тоді переміг у всіх містах і районах, що його з перемогою в ту ніч по телефону навіть привітали посли США та Росії, але наступного дня переможцем був оголошений інший кандидат. «Росія і Узбекистан, які були гарантами законності виборів, натякнули мені, щоб я якийсь час не протестував. Це тема окремої розмови. Але в будь-якому випадку я є людиною, якій віддала голоси більшість народу Таджикистану», – заявив Абдуллоджонов.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG