Доступність посилання

ТОП новини

Як живуть чеські пенсіонери? Ощадливо, але забезпечено


Прага – Чеські пенсіонери належать до шанованої групи чеського суспільства. Становище особливо активно покращилось за останні роки, коли стали очевидними дві великі проблеми: перша – чеське суспільство старіє, і друга – без сеньйорів, як чехи шанобливо називають своїх пенсіонерів, їхнього досвіду і знань суспільство не виживе. Чехи вдались до реформ, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення. Про них розповів Радіо Свобода керівник відділу соціального забезпечення Міністерства праці і соціальних справ Чехії Томаш Маханец.

– Яким є сьогодні пенсійний вік у Чехії, чи мають намір його підвищити?

– Пенсійний вік для чоловіків і жінок різниться. Для чоловіків це нині 62 роки і 8 місяців. У жінок пенсійний вік залежить від кількості народжених дітей. Бездітні жінки виходять на пенсію нині у 61 рік і 8 місяців, а, наприклад, жінка, яка виховала п’ятеро дітей, виходить на пенсію на 5 років раніше, ніж чоловік, тобто у 57 років. На нашому сайті www.mpsv.cz є докладний перегляд різноманітних порад для пенсіонерів, в також для тих, хто ними готується стати. Розділ так і називається – «Підготовка до старіння», а в ньому корисні поради, зокрема, що потрібно зробити, щоб, закінчуючи активний трудовий період, забезпечити собі достойну старість із достойною пенсією. У нас пенсійний вік підвищується, тому що кожного року зростає кількість людей похилого віку, зараз люди живуть довше. Поступово будемо вирівнювати пенсійний вік чоловіків і жінок.

– Яка нині середня пенсія і чи існує різниця між розміром пенсій жінок і чоловіків?

Середня пенсія сьогодні становить в перерахунку 550 американських доларів.
– Середня пенсія сьогодні становить в перерахунку 550 американських доларів. Між пенсіями чоловіків і жінок справді існує різниця, тому що чоловіки в середньому заробляють більше, ніж жінки. Тобто пенсія жінок сьогодні в середньому на 75 доларів нижча.

– Якою є мінімальна чеська пенсія і кому вона призначається?

– У нас існує мінімальна пенсія. Той, хто сплачує мінімальні пенсійні внески, отримує мінімальну пенсію – в перерахунку 155 доларів на місяць. Але пенсійні внески, мінімальні в тому числі, потрібно сплачувати протягом 28 років, цей термін ми плануємо тепер підняти до 35 років. Мінімальну пенсію призначають після досягнення громадянином пенсійного віку. Служба у війську, час догляду за інвалідом чи декретна відпустка до досягнення дитиною 4-річного віку зараховуються до трудового стажу. Звичайно, розмір пенсії залежить від зарплати. Якщо у когось була низька зарплата або тривалі прогалини, коли особа не сплачувала внески, тоді пенсія виходить дуже низькою.

– А чи належать громадянам із мінімальною пенсією якісь пільги, скажімо, на квартплату?

– У випадку, якщо дохід не покриває головних видатків, тобто якщо пенсіонерові не вистачає коштів на квартплату, в цьому випадку йому належиться грошова допомога на житло. Ця допомога залежить від розмірів квартири і кількості людей, які в ній проживають.

– А на які ще соціальні пільги мають право чеські пенсіонери?

Той, хто сплачує мінімальні пенсійні податки, отримує мінімальну пенсію – в перерахунку 155 доларів на місяць.
– У нас сприймають пенсіонерів як групу людей із назагал нижчими доходами, а тому певні служби для них є дешевшими. Найголовніші з них – це допомога держави на громадський транспорт. Практично пенсіонер платить половину вартості за користування міським транспортом, також пенсіонери мають право на знижки на залізничний транспорт. Особи віком над 70 років користуються міським транспортом, наприклад, у Празі безкоштовно.

– Чи є якісь інші, крім транспортних, пільги у пенсіонерів?

У Чехії існує система соціальних служб, яку значною мірою фінансує держава. Наприклад, це перебування в будинках для пенсіонерів.
– У Чехії існує система соціальних служб, яку значною мірою фінансує держава. Наприклад, це перебування в будинках для пенсіонерів, або так звана дільнична служба, яка безкоштовно опікується самотніми особами старшого віку, які не можуть самі себе доглядати. Утримання однієї особи в будинку для пенсіонерів на місяць становить в перерахунку понад 1 тисячу доларів США. Пенсіонер віддає на утримання тільки свою пенсію, ту, яку має, і не повинен покривати різницю на видатки, це справа державних дотацій.

– А чи покриваються видатки пенсіонерів за відпочинок, наприклад, у санаторіях?

– Це залежить від лікаря і стану здоров’я пенсіонера. Якщо стан здоров’я пенсіонера задовільний, то за перебування в санаторії він має собі заплатити сам. Якщо лікар встановлює потребу реабілітації в санаторії, тоді пенсіонер отримає доплату на лікування від держави.

– Відомо, що в Чехії працює широка мережа клубів і гуртків за інтересами для пенсіонерів, для них організовуються екскурсії, кіноперегляди, спеціальні культурні акції. Який має до цього стосунок Міністерство праці і соціальних справ, чи за цим стоїть тільки громадська ініціатива?

Сьогодні у нас є приблизно 400 тисяч пенсіонерів, які ходять до університетів третього віку.
– Це вже справа місцевих органів влади і громадянського суспільства. Але що я б тут хотів відзначити, так це дотації Міністерства освіти на так звані програми освіти третього віку. Сьогодні у нас є приблизно 400 тисяч пенсіонерів, які ходять до університетів третього віку, і це навчання для них безкоштовне. Тобто велика кількість пенсіонерів може включитись до освітніх програм. Крім цього, в нас існує Рада пенсіонерів, яка видає місячник для пенсіонерів. Рада пенсіонерів – це громадська неприбуткова організація, яка отримує державні дотації для своєї роботи.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG