Доступність посилання

ТОП новини

Каральна психіатрія у Росії знову стає інструментом влади?


У Росії зростає стурбованість використанням психіатрії з каральною метою, так, як у радянські часи. Про це заговорили після того, як навесні до психіатричної лікарні потрапила профспілковий лідер, яка звинуватила кремлівських чиновників у корупції. Такі випадки, як кажуть експерти, нині у Росії непоодинокі.

Це тривало менш як годину. О 10:26 ранку 18 березня Людмила Попкова отримала повідомлення, що об 11-й годині того ж дня вона має постати перед Тверським судом у Москві. За чверть години їй не дозволили промовити перед суддею жодного слова. А суддя постановила відправити Попкову на психіатричну «експертизу» до лікарні на термін до 30 днів.

«Це такий досвід, який би я не радила нікому: це шоковий стан, коли здорову, адекватну людину кладуть у відділення, де перебувають і душевнохворі, і наркоманки, і після запою жінки», – розповіла Радіо Свобода колишня профспілкова діячка після того, як вийшла з психлікарні.

Проблеми Людмили Попкової почалися у 2009 році, коли вона була головою профспілки адміністрації президента, Ради Федерації, Рахункової палати і Управління справами президента Росії. Тоді вона з’ясувала, що колега незаконно отримала державну квартиру, і подала офіційну скаргу. Але на початку 2010 року саму Попкову викликали до відділу кадрів Кремля і наказали звільнитися. У травні 2010 проти неї порушили кримінальну справу, звинувативши у розкраданні мільйона рублів (33 тисяч доларів). Колишня профспілкова діячка це спростовує, а справу, яка тягнеться вже три роки, називає помстою.

Російським прокурорам дуже легко відправляти таких, як Попкова, на кілька тижнів на психіатричну «експертизу», розповідає Любов Виноградова, виконавчий директор Незалежної психіатричної асоціації Росії.

«Для цього нічого не потрібно, крім того, щоб висловити думку про психічне здоров’я. Слідчий завжди може написати, що людина неадекватно поводилася, і йому не подобається, як вона недоречно посміхається, чи невпопад відповідає на запитання», – зауважила психіатр.

Психіатрів залучають і до родинних конфліктів

Ситуація, у яку потрапила Людмила Попкова, непоодинока. У вересні 2012 року на психіатричну експертизу відправили сибірського журналіста Руслана Макарова після того, як його психіатр розповів слідчим, що той нібито погрожує вбити губернатора Алтаю Олександра Бердникова. Хоча звинувачення проти Макарова не зняли, суд визнав, що його відправили на обстеження неправомірно.

В іншій справі до психіатричної лікарні відправили карельського правозахисника Максима Єфимова, який у блозі в грудні 2011 року висловив критичну думку про Російську православну церкву. Коли він вийшов на волю, то втік до Естонії, де отримав політичний притулок.

Виконавчий директор Незалежної психіатричної асоціації Росії Любов Виноградова вважає, що каральну психіатрію дедалі частіше використовують у Росії, переважно в різних конфліктах на місцевому рівні, включно з квартирними і родинними суперечками. «Тут це дуже поширено, і тут ми часто бачимо негативні рішення експертів», – говорить Виноградова.

Стосовно колишньої голови профспілки Кремля, то, за попередніми даними, вона здорова, але Людмила Попкова не певна, що саме такий документ врешті-решт передадуть судді.

«Вони сказали, що зі мною все гаразд. Я запитала, чому ж ви мене тримали 30 днів? «У Вас дуже резонансна справа, зате до нас не буде ніяких претензій (від Слідчого комітету)», – розповіла вона.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG