Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама відновив свою обіцянку закрити в’язницю Гуантанамо


Президент Сполучених Штатів Барак Обама відновив свою стару обіцянку зачинити в’язницю Гуантанамо, розташовану на території американської військово-морської бази на Кубі. Там все ще залишаються 166 в’язнів. Здебільшого це бойовики, захоплені зі зброєю в руках здебільшого в Афганістані, а також ватажки й виконавці терактів, члени міжнародної терористичної організації «Аль-Каїда». Нову увагу до Гуантанамо привернув страйк-голодування ста в’язнів. Декого з них вже годують примусово, оскільки, як зазначив Обама, влада «не хоче допустити, щоб ці особи померли».

Відновлення обіцянки президента США Барака Обами зачинити Гуантанамо викликане, по-перше, голодуванням на знак протесту в’язнів.

По-друге, дорожнечею утримання їх, та й клопіт великий з ними. Наприклад, у зв’язку з голодним страйком до Гуантанамо відрядили спеціальний медичний персонал – усі військові.

По-третє, сам факт існування військової тюрми на острові погано впливає на імідж Америки.

Обама на своїй останній за часом прес-конференції зауважив: «Це шкодить нашому міжнародному престижеві, це негативно позначається на співпраці з нашими союзниками у ділянці боротьби з тероризмом. Це допомагає екстремістам вербувати спільників. Ця тюрма потребує закриття».

Але її не можуть закрити, поки на це не дасть згоди Конгрес.

Конгрес проти закриття тюрми Гуантанамо

Законодавці рішуче проти переведення полонених закордонних бойовиків і терористів до в’язниць на американській землі.

Між тим, план такий вже був розроблений.

«План був перевести в’язнів до іншої тюрми – на території Сполучених Штатів, – каже оглядач газети Thre New York Times Чарлі Савідж. Спочатку був план, заблокований Конгресом, – перевести в’язнів до спорожнілої тюрми суворого режиму у місті Томпсон, штат Іллінойс. Посилити там режим до супер-максимального. Аргументи були такі, що у нас терористи сидять по різних тюрмах по всій країні і все гаразд. Жодних проблем для національної безпеки».

Пропонувалося ще одне рішення – ув’язнених бойовиків і терористів, громадян країн-союзників США, передати до рук правоохоронних органів тих країн, чиї паспорти вони мали.

Виявилося, що це легше сказати, ніж зробити.

Наприклад, є в Гуантанамо єгипетські громадяни, але у Єгипті у тюрмах застосовують тортури, у Пакистані теж. Американський закон проти тортур.

56 в’язнів Гуантанамо – громадяни Ємену, але туди їх віддавати заборонив Білий дім, оскільки у Ємені активно діє місцева філія «Аль-Каїди».

Однак громадська організація Центр конституційних прав, яка обстоює права в’язнів, закликає Обаму скасувати заборону.

До заклику долучив своє прохання й Ентоні Ромеро, виконавчий директор Американської спілки захисту громадянських свобод.

Варто згадати, що зачинити тюрму Гуантанамо Барак Обама закликав ще 2007 року, коли він – тоді ще молодий сенатор – почав свою передвиборну кампанію. Він повторив свій заклик, вже як обіцянку, в’їхавши до Білого дому.

Однак, Гуантанамо далі функціонує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG