Доступність посилання

ТОП новини

Янукович за підтримки США утилізує зброю на Дніпропетровщині


Дніпропетровськ На Павлоградському хімічному заводі, що на Дніпропетровщині, у вівторок відкрили два нові цехи, які, як запевняють на підприємстві, дозволять Україні значно прискорити процес утилізації застарілого озброєння. Ці об’єкти збудували на виконання міждержавних домовленостей між Україною і США, укладених, зокрема, президентами Віктором Януковичем та Бараком Обамою три роки тому, під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки. Однак у Павлограді невдоволені пуском нових установок, адже це відбулось без попередніх громадських слухань.

Свіжовиметена територія, свіжовимита підлога в цехах… На Павлоградському хімічному заводі високих гостей чекали. Посол США в Україні Джон Теффт і президент України Віктор Янукович прибули порізно. Американський дипломат приїхав раніше і встиг ознайомитись із новими об’єктами утилізації боєприпасів до початку урочистостей. Віктор Янукович прибув пізніше й оглядав усе вже в присутності урядовців та обласних чиновників.

У вівторок на заводі в Павлограді стали до ладу одразу два цехи – для утилізації порожніх корпусів двигунів міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 та для виготовлення стабілізуючих розчинів для процесів утилізації. На заводі кажуть: перший об’єкт будувала американська сторона за кошти закордонних інвесторів, другий – спорудили за гроші з державного бюджету України.
На Павлоградському хімічному заводі запустили цехи для утилізації спадку «холодної війни»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Мечі – на орала», ракети – на посипку для доріг

Нові установки, які обійшлись у понад 200 мільйонів гривень, як впевнені на підприємстві, дозволять прискорити процес утилізації застарілого озброєння в Україні, що дісталось у спадок від часів «холодної війни». До 2016 року хімзавод обіцяє переробити всі 99 корпусів двигунів і понад 4 тисячі тонн твердого ракетного палива. Корпуси розпилюватимуть та направлятимуть до спеціальної печі, де під дією високої температури їх розкладатимуть на молекули і перетворюватимуть на шлак. З нього отримуватимуть технічну сіль, якою потім можна посипати автошляхи. Технологія цілком безпечна, запевнив технічний директор заводу Євген Устименко.

«Це безпечно. На об’єкті існує досить потужна система газового очищення і очищення рідких стоків. Це дозволяє отримувати речовини, які можна повторно використовувати в господарстві», – сказав технічний директор.

На павлоградському підприємстві не приховують: прискорити утилізацію застарілих ракет і ракетного палива, яке зберігалось роками, вдалось завдяки міждержавним домовленостям. Три роки тому під час зустрічі на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні президенти України та США Віктор Янукович та Барак Обама домовились про спільне фінансування програми утилізації. Посол США в Україні Джон Теффт висловив задоволення співпрацею в цій галузі й навіть двічі подякував працівникам заводу.

«Сьогодні день – це день, як зазначено у Біблії, коли ми мечі перековуємо на орала. Важливо, що, окрім утилізації корпусів ракет, нова установка придатна для утилізації протипіхотних мін, що сприятиме поступу України в знищенні даного виду боєприпасів у рамках програми НАТО «Партнерство заради миру»», – сказав Джон Теффт.

Україна взяла на себе зобов’язання ліквідувати на своїй території всі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22 ще на початку 90-х років. Тоді базовим підприємством для цього визначили Павлоградський хімічний завод, який свого часу й виготовляв озброєння. Через нестачу коштів процес утилізації затягувався. Застаріле озброєння, звезене до Павлограда з усієї України, завдавало шкоди екології, зізнався у вівторок президент України Віктор Янукович.

«Ця проблема дуже застаріла. Зокрема, у Павлограді корпуси і тверде ракетне паливо негативно впливали на екологію як самого міста, так і на ті райони, які наближені до Павлограда. Багато років ми працювали над залученням США до організації процесу утилізації», – сказав Віктор Янукович.

Павлоградців ніхто не спитав

А втім, відкриттям нових цехів хімічного заводу задоволені не всі. Думкою павлоградців знову не поцікавились, громадських слухань не проводили, повідомила сьогодні Радіо Свобода голова місцевої екологічної організації імені Михайла Варняка Віра Трембач. Каже: відстань від підприємства до найближчих житлових будинків усього 2 кілометри. Вона сумнівається в абсолютній безпечності утилізації.

«Без згоди жителів міста дане виробництво не повинне було відкритись. Коли виготовляли ці «кокони» у Павлограді, на механічному заводі, – в ті цехи не можна було ввійти, там були всілякі токсичні хімічні сполуки, епоксидні смоли, фенолові смоли тощо. Тепер вони збираються спалювати ці «кокони». Чи можна реалізовувати це на території міста? Я за те, щоб всі державні програми виконувались, але не ціною здоров’я жителів. Це не тільки моя думка, а й більшості жителів міста, яких ніхто не запитав», – сказала громадська активістка.

Між тим, на Дніпропетровщині заявляють, що історія «холодної війни» завершиться на Павлоградському хімічному заводі – після утилізації останнього боєприпасу. А втім, коли саме це буде – за кілька років чи за кілька десятиліть, – наразі не береться сказати ніхто.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG