Доступність посилання

ТОП новини

Вибори ялтинського мера фальсифіковані – представник КВУ


Вкинуті бюлетені (фото КВУ)
Вкинуті бюлетені (фото КВУ)
Сімферополь – Вибори міського голови Ялти, що пройшли цієї неділі, не відповідають демократичним стандартам, а їхні результати, найімовірніше, були фальсифіковані. Таку оцінку виборчим процесам на Південному узбережжі Криму дало кримське відділення Комітету виборців України. Представники влади ставлять під сумнів об’єктивність громадських активістів, а прем’єр-міністр автономії, регіонал Анатолій Могильов уже привітав із перемогою висуванця Партії регіонів Сергія Ілаша.

Кримське відділення КВУ ще два тижні тому попереджало, що відмова зареєструвати на виборах представника опозиції, дуже потужний вплив адмінресурсу, відсутність інформації про жодного з кандидатів, окрім провладного та однозначна перевага кількості членів виборчої комісії в інтересах однієї політичної сили – зробили вибори в Ялті фактично безальтернативними.
Андрій Крисько
Андрій Крисько

Але й за цих умов не обійшлося без фальсифікацій. Зокрема, в останні кілька годин голосування раптово зросла кількість тих, хто, начебто, проголосував, а також були зафіксовані факти вкидання бюлетенів, повідомив голова Кримського відділення Комітету виборців України Андрій Крисько.

Це все є ознаками технології вкидання бюлетенів. Та й самі випадки вкидання ми фіксували
Андрій Крисько
«Спочатку явка була дуже низькою і не перевершувала в середньому 15%. Але за кілька годин до закінчення голосування явка виросла у рази. Це все супроводжувалося такими фактами, як видалення представників мас-медій і спостерігачів із дільниць, деякі виборці бачили у списках, що за них хтось уже отримав бюлетені, на одній із дільниць зафіксували, як члени комісії ставили позначки у списках виборців. Це все є ознаками технології вкидання бюлетенів. Та й самі випадки вкидання ми фіксували», – зазначив голова кримського відділення КВУ.

За словами Андрія Криська, можна стверджувати, що такі фальсифікації були масовими.

Регіонали: спостерігачі від КВУ «некомпетентні» і, взагалі, «були відсутні»

Прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов уже привітав висуванця Партії регіонів Сергія Ілаша з перемогою і повідомив, що на довиборах на посади сільських, селищних і міських голів 2 червня в Криму перемогли всі 10 регіоналів, які балотувалися. А це, за словами Могильова, свідчить про високу довіру кримчан до Партії регіонів.


Керівник виборчого штабу ялтинських регіоналів Сергій Карнаух, як повідомила прес-служба Кримської організації Партії регіонів, звинуватив представників Комітету виборців України у некомпетентності і висловив сумнів у достовірності їхніх оцінок. Він також заявив, що представників КВУ насправді не було на дільницях і зажадав доказів фальсифікації.

Представники Кримського відділення Комітету виборців у відповідь на цей закид виклали на своєму сайті фотографії і відео порушень. Андрій Крисько заявив, що перелік доказів, виставлених на сайті, «не є вичерпним».
Сергій Ілаш (ліворуч) (фото прес-служби кримської організації Партії регіонів)
Сергій Ілаш (ліворуч) (фото прес-служби кримської організації Партії регіонів)

Вибори міського голови Ялти призначили після того, як наприкінці минулого року ялтинський мер, регіонал Олексій Боярчук під тиском своїх однопартійців подав у відставку. Кримська організація Партії регіонів висунула кандидатом секретаря міськради Сергія Ілаша. Той переїхав до Криму 2010 року у складі «донецько-макіївської команди» й одразу потрапив до міської ради Ялти. За офіційними даними Ялтинської міської виборчої комісії, Сергій Ілаш отримав 67% голосів виборців за явки, меншої 41%. Друге місце посів громадський активіст Григорій Тараненко, відомий організацією акцій проти хаотичної забудови Ялти, – трохи менше ніж 7 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG