Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук і Квасневський готують спільне звернення з приводу 70-річчя Волинської трагедії?


Леонід Кравчук
Леонід Кравчук
Варшава – До Варшави прибули представники українського громадського комітету «Примирення між народами», створеного у квітні для збереження взаєморозуміння та добросусідства із Польщею. Українські політики й громадські діячі переконують польську політичну еліту уникати надто гострих формулювань під час відзначень 70-річчя Волинської трагедії. Вони пропонують польській стороні ухвалити спільну заяву з приводу сумних роковин. Серед членів делегації – екс-президент України Леонід Кравчук та колишні дисиденти Євген Сверстюк і Мирослав Маринович.

Учасники громадської ініціативи, створеної для зменшення напруження в польсько-українських відносинах, мають чимало зустрічей у Варшаві. Напередодні вони розмовляли з маршалком Сенату Богданом Борусевичем та екс-президентом Польщі Александром Квасневським. В середу члени комітету «Примирення між народами» спілкуватимуться з польськими інтелектуалами та журналістами.

Екс-президент України Леонід Кравчук сказав Радіо Свобода, що українська сторона вирішила надолужити згаяне в діалозі із поляками про Волинську трагедію.

«Я не очікував особисто, що 70-річчя Волинської трагедії буде настільки відрізнятись від 60-річчя. І те, що вже зробили, може, десь поспішили, може, десь недодумали до кінця – треба зараз зробити кроки, щоб пом’якшити ситуацію. Спрямувати її не на ескалацію суперечностей навколо Волинської трагедії, а спрямувати на поліпшення стосунків», – говорить екс-президент.

Я не очікував особисто, що 70-річчя Волинської трагедії буде настільки відрізнятись від 60-річчя. І те, що вже зробили, може, десь поспішили, може, десь недодумали до кінця – треба пом’якшити ситуацію
Леонід Кравчук
Хочемо, щоб нас почули – Леонід Кравчук

Леонід Кравчук цінує сприяння Польщі в євроінтеграції України. Утім, твердить він, не можна однобічно пояснювати історичне минуле – лише з польської перспективи.

«Ми хотіли б, щоб нас почули, щоб ми поляків краще почули про ті події, які були 70 років тому на Волині. Почули для того, щоб зробити найбільш розумні, найбільш виважені рішення для поліпшення стосунків між Україною і Польщею. Чому я кажу «поліпшення»? Тому що межі поліпшенню немає. На сьогодні ми задоволені цими стосунками і цінуємо зусилля польської влади з точки зору нашого просування у Європу. Все це ми цінуємо. Але не може бути так, щоб історія нас ділила, щоб історичні факти неправильно тлумачились. Треба, щоб вони були обопільними, і якщо є проблеми, то треба визнавати проблеми з одного боку і з іншого, тобто шукати взаємопорозуміння», – каже екс-президент.

Не виключено, сказав Радіо Свобода Леонід Кравчук, що український та польський екс-президенти напишуть спільне звернення з приводу 70-річчя Волинської трагедії.

У свою чергу, Євген Сверстюк наголошує у Варшаві на тому, що польсько-українські суперечки про минуле на руку третій стороні. Колишній в’язень сумління комуністичного режиму з болем говорить про політизацію відзначень 70-річчя Волинської трагедії. На його думку, головною віссю цих роковин має бути молитва за загиблих, а не політика. Євген Сверстюк закликає польську та українську сторону при вивченні причин і перебігу подій на Волині враховувати фактор Москви.

«Ми не знаємо, що робили більшовицькі агенти, ми не знаємо, що робили спецпідрозділи кагебістські, яка була режисура, ми цього не знаємо. Стереотипи дуже важко розбити, стереотипи тверді», – зауважує Євген Сверстюк.

Візит українських діячів – противага для гострих політичних заяв

Ініціативу українського комітету схвально оцінює член Польсько-українського форуму, варшавський політолог Анджей Шептицький. Радіо Свобода запитало його, чи вдасться українським громадським діячам пом’якшити формулювання заяви з приводу 70-річчя Волинської трагедії, яку готують у польському Сеймі.

«Я не впевнений, що цей візит вплине на емоційну наснаженість цього документа. Та важливий контекст ініціативи громадських діячів. З ними зустрічаються журналісти, а новини про ініціативу потрапляють у польські ЗМІ. Це своєрідна противага для гострих політичних заяв. Тобто важливий медіа-вимір цього візиту», – наголошує депутат Сейму.

За словами Шептицького, важливо, що саме цими днями відбувається чимало спільних польсько-українських заходів, присвячених 70-річчю Волинської трагедії. Скажімо, у Варшаві впродовж двох найближчих тижнів таких заходів заплановано близько десяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG