Доступність посилання

ТОП новини

Одеський кінофестиваль: всього стало більше, окрім грошей


Оргкомітет ОМКФ-2013
Оргкомітет ОМКФ-2013
Урочистою церемонією у п’ятницю відкрили четвертий Одеський міжнародний кінофестиваль. Червоною доріжкою пройшли запрошені кінозірки та представники місцевого та всеукраїнського істеблішменту. Організатори ОМКФ кажуть, що Одеський кінофорум продовжує затверджувати себе як найбільший на пострадянському просторі глядацький фестиваль.

Президент Одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко зазначила, що цього року «всього стало більше». Є всі шанси подолати бар’єр у 100 тисяч відвідин, а кількість учасників фестивалю сягнула 6 тисяч. З-поміж них близько тисячі – це журналісти.

«Схоже, що наступного року доведеться шукати ще нові майданчики», – зауважила президент фестивалю.

Сталим залишається хіба що бюджет кіносвята – як і у попередні роки, він становить близько 3 мільйонів євро, причому 85% цієї суми припадає на кошти спонсорів. Левову частку державного внеску становлять фінанси обласного бюджету.

З-поміж найпомітніших зірок цьогорічного одеського кінофестивалю варто згадати всесвітньо відомого режисера Еміра Кустуріцу, найславетнішого нині одеського кінорежисера Кіру Муратову, а також Кшиштофа Зануссі та режисера культових «Денної» та «Нічної варти» Тимура Бекмамбетова. Акторське сузір’я тут представлятимуть Гоша Куценко, Ірина Апексимова (обидва походять з України) та незрівнянна Лариса Кадочникова, чия творчість тісно пов’язана із українськими теренами.

Передусім – для глядачів, а потім вже – для ринку

Вікторія Тігіпко зауважує, що фестиваль набуває все більшого визнання з-поміж професіоналів. Однак голова журі його конкурсної програми, відомий продюсер Олександр Роднянський каже, що формування кіноринку все ж навряд чи є основною метою саме Одеського кінофоруму

«Фестивалі, такі, як ОМКФ чи ММКФ – в Москві чи Одесі – фестивалі надзвичайно, як на мене, важливі, для мешканців міста і країни. І в цьому сенсі конкурсна програма може відігравати роль своєрідного гіда по якісному кінематографу», – зазначив Роднянський.

Продюсер Анна Герб, що представляла на фестивалі фільм-відкриття «Надія не згасне» з Робертом Редфордом у головній ролі, специфічний одеський майданчик не схильна була недооцінювати. Стрічка вже була представлена у Каннах, втім, фестивальних випробувань на її долю випало ще не так багато.

«Це гарний майданчик, і ми дуже раді що ми тут. Фільм не містить діалогів – тож тут немає ані мовних, ані культурних бар’єрів», – зауважує Анна Герб.

Закордон нам допоможе

Традиційним для Одеського кінофестивалю є і контрапункт світового та українського кіновиробництва, котре наразі не може конкурувати з найкращими зарубіжними зразками.

З-поміж київського нобілітету на відкритті фестивалю був віце-прем’єр Костянтин Грищенко. Перед тим він відвідав колись потужну Одеську кіностудію і поділився своїми враженнями.

«Інфраструктура одеської кіностудії після серйозної кризи зараз використовує всі можливості, в тому числі і запрошуючи іноземних кіномитців, для того, щоб мати потенціал додаткового розвитку. Одночасно з цим в уряді розглядається якраз програма розвитку власного кіновиробництва», – зазначив Грищенко.

Таким чином, переважно іноземне Одеське кіносвято лише створює передумови для відродження власного кіновиробництва в Україні. В тому числі і виховуючи глядача зі смаком до гарного кіно. І цей інтенсивний майстер-клас триватиме в Одесі понад тиждень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG