Доступність посилання

ТОП новини

Глобальний захист прав ЛГБТ та одностатевих шлюбів – на порядку денному Держдепартаменту


Зміцнення руху за права геїв та визнання одностатевих шлюбів всередині Америки позначається і на зовнішній політиці Сполучених Штатів. Американський уряд все відчутніше підтримує права геїв в цілому світі.

У 2011-му році Білий Дім опублікував президентський меморандум, який вимагає від усіх американських агенцій за кордоном, щоб «гарантовано підтримувати і захищати людські права ЛГБТ» і щороку звітували про досягнутий прогрес.

Обама відомий висловом – «нікому не можна завдавати шкоди, незалежно від того, ким він є чи кого любить». Між тим чимало країн все ще розуміють права людини по-іншому. Десятки країн мають закони, що передбачають кримінальну відповідальність за одностатеві акти між дорослими, які відбуваються за обопільною згодою. Принаймні у п'ятьох країнах людину може бути засуджено до смертної кари за те, що вона – гей. Тож зрозуміло, що позиція США подобається далеко не всім.

Художник і кінорежисер Олександр Каргальцев зараз живе у Нью-Йорку. У рідній Росії його били, над ним збиткувались лише за те, що він гей.

Організація «Бойскаути Америки» зняла заборону на членство геїв

«Я ходив на демонстрації за права геїв на гей-прайди, тобто спроби провести такі демонстрації. Поліція заарештовувала учасників. Мене поліцейські побили до крові», – розповідає Олександр.

США вважають напади на геїв порушенням прав людини. Через переслідування на батьківщині Кагальцев та ряд інших біженців отримали політичний притулок в Америці.

Борцям за права геїв США надають фінансову та дипломатичну підтримку. Журналіст гейського видання «Washington Blade», Майкл Лейверс нещодавно брав участь в профінансованому урядом США тренінгу у Колумбії. Він говорив з місцевими активістами про те, як використовувати ЗМІ для тиску на чиновників.

Україна рухається до країн, де панує «сліпа ненависть» до гомосексуалістів – Саббадіні

«Не скажеш, що у США все ідеально, але в інших країнах, принаймні в Колумбії, на нас дивляться як на взірець того, як все має бути з правами геїв», – говорить Лейверс.

Нещодавнє африканське турне президента Обами збіглося з ухвалою Верховного суду про визнання перед законом традиційних та одностатевих шлюбів. Виступаючи у Сенегалі, де гомосексуалізм є карним злочином, Обама висловився на підтримку одностатевих шлюбів.

Президент Сенегалу Макі Сал відповів – країна не буде міняти свої закони.

Всередині США теж є незадоволенні тим, що Америка взяла на себе роль світового лобіста одностатевих шлюбів, які заборонені у багатьох штатах. Один з таких критиків – Томас Пітерс з Національної організації підтримки шлюбу.

У 29 штатах можуть звільнити з роботи через сексуальну орієнтацію - правозахисники

«Ми не вважаємо, що змінюючи усталені уявлення можна досягнути рівності. Змінюючи інститут шлюбу держава створює нерівність у суспільстві. Тож ми повністю підтримуємо права геїв – їх не повинні переслідувати за їх уподобання та стиль життя, але і інститут шлюбу ми хотіли би захистити від посягань», – говорить Пітерс.

Між тим активісти переконані, що до прав людини не можна ставитись вибірково і наполягають – право одностатевих пар на шлюб потребує такої ж підтримки з боку США, як і свобода слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG