Доступність посилання

ТОП новини

Українці не захищені від психіатричного свавілля (огляд ЗМІ)


Інтернет видання Transition Online, яке висвітлює життя на теренах колишнього радянського табору, привертає увагу до загрози повернення «каральної психіатрії» в Україні. Так називають практику, з якою у радянські часи боролися з дисидентами. Оглядачі за кордоном також помічають стурбованість Росії зближенням України з Євросоюзом. Зацікавили спостерігачів і молоді харківські поетичні таланти.

Видання Transition Online розповідає про справу запорізької громадської активістки Раїси Радченко, яку у липні насильно відправили до психіатричної лікарі, а відпустили під тиском міжнародних правозахисників і уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Вона каже, що досі не отримала офіційного діагнозу і збирається судитися, щоб захисти свої права. Радченко відома у Запоріжжі критикою місцевої влади: вона зібрала 11 тисяч підписів за відставку міського голови. Transition Online наводить інтерв’ю з нещодавно померлим українським правозахисником Дмитром Гройсманом, який каже, що дуже важко оцінити масштаби ймовірних психіатричних зловживань в Україні, адже громадськість дізнається про них лише з поодиноких свідчень пацієнтів чи медичних працівників. Гройсман сказав, що крім справи Радченко, знає, щонайменше, про три інші подібні випадки у різних регіонах України і бачить велику проблему у тому, що в державі немає незалежного механізму, як подавати апеляцію на психіатричні діагнози. За оцінкою Гройсмана, ймовірно існують тисячі випадків, коли людей неправомірно кладуть на психіатричне обстеження, переважно це жертви родинних і комерційних суперечок, набагато рідше це стосується політичних активістів.

Французька агенція AFP пише про стурбованість Росії тим, що Україна наближається до підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. «Поїзд пішов, шанси, що Україна підпише угоду в листопаді, становлять 90 відсотків», – говорить виконавчий директор фонду Blazer International Олег Устенко. Головною перешкодою на шляху угоди залишається ув’язнення колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко. Втім, аналітики, яких цитує AFP, вважають, що шанси на підписання зросли після недавнього візиту в Україну президента Росії. Володимир Путін зрозумів, що в Україні немає дискусії про цивілізаційний вибір, переважна більшість, за винятком комуністів, віддає перевагу європейській інтеграції, зауважив київський політолог Володимир Фесенко. Він оцінює недавню російську заборону на кондитерську продукцію «Рошен» як «демонстративне покарання» українських олігархів, які підтримують європейську інтеграцію.

Американський професор політології і письменник Олександр Мотиль зацікавився харківським поетичним словом. У блозі на шпальтах World Affairs Journal він друкує розмову із 28-річним культурологом і поетом Вадимом Мірошниченком. Вони познайомилися віртуально, коли харків’янин поділився своїми творами. Мотиль був вражений його дотепністю й мудрістю. Мірошниченко розповідає, що не прагне змінити світ, а у своїй поезії описує те, що переживає: жінок і алкоголь, страх і смерть. Мірошниченка надихає творчість Єсеніна і Бодлера, Хвильового і Семенка, та сам він зізнається, що вже не може не писати. Описуючи своє життя у Харкові як молодого викладача, Мірошниченко каже, що любить спілкуватися зі студентами, деякі з яких дуже талановиті, а загалом у системі освіти він бачить майже тотальну корупцію. Мірошниченко говорить, що молодих харків’ян мало цікавить політика, вони часто сприймають політиків негативно чи нейтрально, але самі рідко йдуть на якісь кроки далі балочок у соціальних мережах. Подолати пасивність і низький рівень політичної культури буде непросто, вважає харків’янин, думками якого поділився американський професор.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG