Доступність посилання

ТОП новини

Путін стає «Володимиром Великим» із тріумфом в Україні? (Світова преса)


Світова преса констатує, що поки що Володимир Путін отримав перемогу у боротьбі з ЄС за Україну і може далі планувати витворення свого дітища – Євразійського союзу як козирної карти у торгу з Європою для перетворення її у Велику Європу з ключової роллю Росії. Оглядачі та експерти налаштовані також вважати, що перемога Путіна, гарантована нібито зупиненням Києвом процесу євроінтеграції, є поки що тимчасовою і все залежатиме від того, як далі розвиватиметься переговорний процес між Заходом та Україною. Аналітики схильні припускати, що затяжна пауза тут була б на руку Кремлю, котрий тим часом переконав би Київ у правильності його рішення у четвер. Хоча чимало експертів переконані, що «Київ продовжить намагання використовувати в його інтересах протистояння Заходу і Росії й старатиметься, щоб жодна з цих сил не отримала повного контролю над Україною».

Впливова The Wall Street Journal не виключає, що головною причиною «витворення Україною бар’єру для просування ЄС на Схід» є гроші. Газета наголошує, що українська влада та її речники кинулися пояснювати в четвер зупинення Україною євроінтеграції саме фінансовими причинами. «В української економіки проблеми, а європейці нас у даний момент не чують», – цитує видання депутата Партії регіонів Володимира Олійника. Газета також вважає, що цифри фінансової допомоги Києву з боку ЄС та умови кредитування з боку МВФ поки що не переконали владу Януковича, і вона оголосила паузу на шляху до ЄС.

Серій Куделя, український професор в університеті Бейлор (США), вважає на сторінках PONARS Eurasia, що після провалу місії Квасневського-Кокса в Україні та відкладення зближення Києва з ЄС, «Брюссель має діяти проти влади президента Януковича рішучіше «негативними стимулами», тобто – санкціями. Це, на думку експерта, «допоможе схилити шальки терезів на користь демократичних сил в Україні».

Американське видання Foreign Policy переконане, що змагання між ЄС і Росією щодо їхньої ключової ролі в проекті Великої Європи (від Бреста до Владивостока) триватиме і питання про місце України тут ще далеко не вирішене. Якщо українське бажання євроінтеграції і зусилля ЄС переможуть, то «Росії буде складно перетворювати себе в окремий цивілізаційний центр… це ослабило б російський режим Путіна та підірвало б Митний союз».

Аналітики з американського видання Stratfor вважають, що «битва за вплив на Україну між Заходом і Росією триватиме й надалі, а Київ продовжить намагання використовувати це у своїх інтересах і для своїх переваг, щоб жодна зі згаданих сторін не отримала повного контролю над Україною».

Ендрю Ретманн цитує на сторінках EUObserver західних очільників, котрі підтверджують «попередження ЄС і США Україні про небезпеку банкрутства» після того, як Київ зупинив просування до підписання угоди про асоціацію з ЄС, заплановане на 28-29 листопада у Вільнюсі. Європейські політки, яких цитує видання, вважають, що торг і коливання влади Януковича між Заходом та Росією матимуть місце й надалі в найближчому майбутньому.

Впливова Financial Times вважає, що «відступ України від підписання угоди про асоціацію з ЄС зупиняє можливість краху союзу Кремля зі владою Януковича, який Москва бачить як один із наріжних каменів для її крихкої імперії», де Володимир Путін мріє бути великим правителем. Поки що «Україна допомагає тріумфу зовнішньої політики Путіна», – констатує видання з Лондона.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG