Доступність посилання

ТОП новини

Без України і під тиском Москви західна демократія під загрозою (світова преса)


Провідні світові видання рясніють заголовками: «Втрачений шанс для Києва», «Європа намагається уникнути провалу саміту «Східного партнерства у Вільнюсі», «Європейська мрія» зривається через долю однієї жінки», «Київ повертається під крило Москви»… Оглядачі вважають, що незважаючи на марні потуги глави Кремля Володимира Путіна відновити колишню радянську імперську міць, все ж він «отримав тепер перемогу над Заходом, розтоптавши шанси України на інтеграцію в ЄС». Експерти також констатують, що з втратою України ЄС мусить значно переглянути свою скорочену вже програму «Східного партнерства». Чимало впливових видань відкрито закликають до «більш жорсткої відповіді Москві, бо вето Росії на західні ініціативи загрожує західній системі цінностей».

Впливова The Washington Post констатує в редакційній статті, що «Путін отримав перемогу, завдавши поразки Заходові, коли розтоптав надії України на інтеграцію з ЄС». «Це, можливо, ще не кінець історії, – стверджує видання з Вашингтона, – але якщо Україна, яка вже довго метається у суперечностях між Заходом і Сходом, не буде в змозі наближатися до Європи, то це буде не лише невдача ЄС – це буде й розчарування мільйонів українців…, які тягнуться більше до Заходу і тому негайно організували у ці дні масові вуличні протести проти рішення влади Януковича зупинити євроінтеграцію». Видання цитує європейських дипломатів, котрі вважають, що українська влада вичікує і тим самим ставить під загрозу свою державу. Тут також лунає гостра критика позиції Кремля, який так само, як і колись СРСР, грає м’язами та примушує багатьох своїх сусідів підкорятися його волі. Газета також зауважує, що така політика Москви не може примусити сусідів поважати її, а тим більше, думати про дружбу з нею.

Американський часопис Foreign Policy із сумом констатує, що «сьогодні доля яскравого політика на ім’я Юлія Тимошенко, як виглядає, визначає, чи зроблять 46 мільйонів українців історичний крок у бік Європи, чи ж відкотяться назад, в обійми Кремля». Тут мовиться також, що непідписання угоди про асоціацію України з ЄС – це трагедія, бо мільйони українців усвідомили, що лише ці європейські стимули для перетворень підуть на користь управлінню державою та загнуздають корупцію. Видання також вважає, що «Україна заслуговує цього шансу і Захід має докласти всіх сил, щоб допомогти Україні рухатися у напрямку, котрий по-справжньому сприяє її інтересам».

Лондонська Financial Times вважає у редакційній статті, що Україна, вдруге за останні 5 років, втратила свій шанс на зближення із західними демократіями і виною цьому не лише українська влада, а шалений тиск на Київ з боку глави Кремля, Володимира Путіна. Тому видання закликає США та ЄС визначити більш жорстку відповідь Москві у відповідь на її залякування. «Якщо Росії справді дозволено накладати вето не лише на членство в оборонних союзах, але й на вступи у торгові союзи, то західна система цінностей під загрозою», – констатує видання.

Брюссельське видання EUObserver констатує, що «Європа прагне уникнути фіаско цього тижня», маючи на увазі долю саміту «Східного партнерства» ЄС, окрасою якого мала стати угода ЄС з Україною про асоціацію і зону вільної торгівлі. Тут відзначено, що сподівання ЄС на порятунок проекту покладаються тепер на Грузію і Молдову.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG