Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція застерігає Януковича від силового сценарію, «написаного не в Україні»


Віталій Кличко, архівне фото
Віталій Кличко, архівне фото
Лідер партії УДАР Віталій Кличко попередив президента України Віктора Януковича про можливість «жахливих наслідків» для країни у разі силового розгону Майдану.

«Ми знаємо сьогодні про силовий варіант, який розглядається. Він матиме жахливі наслідки для країни і також може мати жахливі наслідки для Вас особисто», – сказав Кличко, звертаючись до президента України Віктора Януковичу на круглому столі «Об’єднаємо Україну».

«Ви несете персональну відповідальність за всі дії і процеси, що відбуваються і відбуватимуться в нашій країні», – сказав він.

Зі свого боку лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висловив переконання, що сценарій, що сьогодні реалізовується в Україні, готували не в Україні.

«Сценарій, який написано, написано не в Україні», – сказав Яценюк.

Він додав, що його автори – люди, які не хочуть бачити Україну незалежною суверенною державою і реалізовують свої амбіції, затягуючи Україну в громадянський конфлікт.

Опозиція також оприлюднила на засіданні загальнонаціонального круглого столу вимоги: відставка уряду, звільнення активістів Майдану, покарання винних за побиття людей.

Янукович пропонує діалог і мораторій на силові дії

Президент України Віктор Янукович виступає за введення мораторію на будь-які силові дії до розгляду у Верховній Раді всіх ризиків, які містить угода про асоціацію з Євросоюзом в нинішньому варіанті.

«Ми повинні ввійти в конституційне правове поле. І пропозиція проста: мораторій – це перше, на будь-які силові дії, друге – діалог, круглий стіл», – сказав Янукович, виступаючи на загальнонаціональному круглому столі у столичному палаці «Україна».

«Будь-які розмови про те, що сьогодні готуються силові дії, я вам скажу, я теж начитався інтернету, заклики про озброєння, когось потрібно вбити, когось повісити тощо... Я про це не говоритиму – це все емоції, це провокації, це розхитування ситуації, і хто в цьому зацікавлений, настане час – і ми з вами зрозуміємо. Будьмо мудрішими, спокійно давайте розберемося на нашій рідній землі», – сказав він.

Янукович також закликав українців до спокою і припинення протистояння.

«Я звертаюсь до наших громадян, які стоять на всіх майданах, – заспокоїтись і припинити протистояння. Протистояння ніколи не приводило ні до чого хорошого», – сказав він.

Янукович попросив громадян дати можливість сьогодні політикам, владі і опозиції разом вийти з цієї ситуації.

Президент також подякував лідерам опозиції за те, що вони погодилися прийти на сьогоднішню зустріч.

Янукович пропонує у Раді проголосувати за амністію арештованим під час мітингів

Віктор Янукович пропонує Верховній Раді у вівторок проголосувати за амністію щодо людей, які були затримані під час масових акцій у Києві.

«Стосовно покарання винних: де ми впевнені, давайте покараємо. Де постраждали люди, давайте ми ухвалимо рішення і у вівторок проголосуємо амністію. Знімемо всі ці питання», – сказав Янукович, виступаючи на загальнонаціональному круглому столі у палаці «Україна».

Раніше сьогодні під час зустрічі з представниками студентської молоді президент України заявив, що пропонує оголосити амністію людям, яких затримали під час масових акцій у Києві.

«Моя точка зору, що нам потрібно перегорнути цю сторінку, оголосити амністію. Я буду на круглому столі пропонувати, щоб була амністія. Зняти всі ці питання. Людей, яких заарештували зараз, їх відпустити. Навіть деяких вже засудили – їх також потрібно випустити і завершити на цьому цей конфлікт», – сказав президент.

Як повідомили сьогодні у представництві «Міжнародної амністії» в Україні, з 9 осіб, затриманих раніше за сутички на Банковій 1 грудня, звільнено 8. Один, Ярослав Притуленко, досі перебуває під вартою.

Крім того, суд змінив запобіжний захід з арешту на особисте зобов’язання чи домашній арешт кільком активістам, затриманим за сутички під Кабміном наприкінці листопада.

Янукович обурений «радикальними діями» провокаторів і силовиків

Водночас Віктор Янукович висловив обурення «радикальними діями» провокаторів і силовиків під час розгону мирної акції на майдані Незалежності.

«Останні події, які відбулись на Майдані, стали причиною нових закликів, ініціатив до порушення стабільності в нашій країні. Кажу відверто: я обурений тими радикальними діями, які були на Майдані як з боку, відверто скажу, провокаторів, так і з боку силових структур, які поводили себе не завжди адекватно», – сказав президент під час засідання загальнонаціонального круглого столу.

За його словами, в оцінці цих подій з різних сторін емоції переважають над здоровим глуздом.

«Безумовно проблем накопичилось у країні багато, різні люди відстоюють різні позиції, але вони всі наші співвітчизники, і ми повинні дослухатись до них і враховувати їхню точку зору. Є спільне бажання зробити наше життя кращим», – сказав Янукович.

Азаров: ЄС не виконав обіцянку вплинути на МВФ

Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що у процесі переговорів про підписання угоди про асоціацію Брюссель пообіцяв Києву вплинути на МВФ, із яким керівництво України намагалося домовитися про позику, однак, за словами Азарова, не виконав свою обіцянку. Про це прем’єр сказав на круглому столі за участі влади й опозиції у Києві.

«Ми розраховували на обіцянку Європейського союзу вплинути на МВФ. Ми весь цей час були у постійних переговорах із МВФ. І що ж ми отримали? Пільгові торговельні режими з Митним союзом для нас могли скасувати, Євросоюз – підкреслюю – ніякої зрозумілої відповіді на наші пропозиції не дав, обіцянка вплинути на МВФ залишилася невиконаною», – зазначив Азаров.

За словами глави уряду, за тиждень до саміту у Вільнюсі МВФ «висунув Україні ще жорсткіші умови». «Отже, до моменту проведення вільнюського саміту Україна мала зробити вибір: підписати угоду і зіткнутися – я абсолютно відповідально заявляю – з незворотнім крахом економіки, або відкласти підписання і добитися від усіх сторін, залучених у ситуацію, врахування інтересів України?» – звернувся прем’єр до присутніх на круглому столі учасників.

«Ще на початку літа після оцінки ситуації ми звернули ся до партнерів у Євросоюзі з проханням розглянути заходи, які допомогли б економіці України подолати гостру кризу. Наприклад, зробити замовлення нашим підприємствам, взяти участь у спільних інвестиційних проектах», – заявив Азаров.

За словами прем’єра, весь цей час – підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС – Київ перебував у переговорному процесі з усіма зацікавленими сторонами. «Ми також запевняли російських партнерів, що зона вільної торгівлі з Європейським союзом не несе загрози для них, доводили це розрахунками. Ми були з ними у постійному переговорному процесі. Одночасно ми запевняли Міжнародний валютний фонд, що умови кредиту для України не можуть бути стереотипними, у нас є переваги внутрішнього ринку, які розкриються за умови достатньої фінансової підтримки», – зазначив глава уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG