Доступність посилання

ТОП новини

Янукович загнаний в кут, і це небезпечно (світова преса)


Світова преса аналізує драматичний перебіг подій в Україні і застерігає Захід, що його нерішучість і повільність у намаганні мирно розв’язати непримириме політичне протистояння між українським суспільством та автократичною владою президента Януковича можуть мати трагічні наслідки. Деякі з оглядачів наголошують, що вже спроба силовиків президента штурмувати майдан Незалежності в Києві у ніч із 10 на 11 грудня, коли в столиці у цей час перебували очільники світової дипломатії, стала «злісним викликом режиму» на адресу світу. «Янукович зробив свій вибір», вважають аналітики і сумніваються, що навіть «шалені проросійські роботяги з Донбасу» йому у чомусь допоможуть. Але провідні газети світу все ж цитують слова ветерана з металургійного заводу в Донецьку, який каже, що Євромайдан розігнати просто – «викликати танки і витіснити їх з площі». Західні журналісти також зауважують, що багато громадян на Сході України бояться відкритого громадянського конфлікту, котрий може розколоти державу.

Лондонський Economist констатує: «Придушення протестів в Україні силою означає, що Віктор Янукович зробив свій вибір. Але його країна обрала інший шлях». Видання вважає, що вперті спроби президента Януковича силою розігнати Євромайдан (у ніч із 10 на 11 грудня) та ще й у присутності в Києві провідних світових дипломатів, не можна назвати інакше, як «злісним викликом». Це означає, на думку видання, що владі Януковича не можна вірити. Тут також зазначається, що лише «тисячі хоробрих душ на морозних вулицях Києва» є гарантією, що влада Януковича буде скинута і «надія українців на приєднання до європейської сім’ї буде реалізована».

Впливовий американський часопис Foreign Policy не сумнівається, що головною ідеєю нинішніх протестів в Україні на Євромайдані є «втеча від СРСР» більшості українського суспільства, до якого українців намагається повернути «злодій Янукович», котрий живе у розкішних умовах, а країну довів до відчаю банкрутства». Часопис наводить слова українського інтелектуала, письменниці Оксани Забужко, котра сказала виданню, що «українці збунтувалися проти навернення їх назад у відроджений СРСР із кремлівським агентом у ролі президента та з політичним класом, що управляє Україною старими радянсько-російськими методами». Тут також відзначається, що авторитарні правителі на кшталт Януковича, Путіна, які є «атавізмом старих недобрих днів із застереженням для Європи», «не можуть навіть подумати про передачу влади комусь у майбутньому, так надмірно вони збагатилися».

Впливова The New York Times зауважує, як влада президента Януковича примушує Схід України казати єврореволюційним протестам в Україні «стоп». На Донецькому металургійному заводі заочно закликали демонстрантів на майдані Незалежності «повертатися до роботи». А ветеран цього підприємства Віктор Риженко наголосив американському кореспондентові в Донецьку: «Відповідь проста: викличте танки і витісніть їх з площі. Такої ганьби я не бачив навіть при комуністах». Газета з Нью-Йорка також інформує, що електорат Сходу України, на який опирається Янукович, уявляє собі майбутнє не так, як Євромайдан, ці люди закликають скоріше покінчити з протестами і домовитися про вступ до Митного союзу російського президента Володимира Путіна, котрий зміцнить зв’язки України з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Але видання також зауважує, що не бачить великого ентузіазму у тих донбасівців, котрі збираються до Києва на мітинг у неділю проти Євромайдану. А багато донецьких студентів сказали американській газеті з цього приводу, що вони песимісти: «Якщо протестувальникам вдасться скинути Януковича, то прийде новий Янукович», – кажуть вони.

The Wall Street Journal інформує про бажання Брюсселя і Києва «відродити угоду про асоціацію» шляхом нинішніх переговорів комісара Фюле та українського віце-прем’єра Арбузова. Але у європейських дипломатів є сумніви щодо бажання влади президента Януковича підписати цю угоду. Тому тут зауважують: «Україна обіцяє підписати угоду «скоро», але дати не називає». Хоча у Києві, як додає видання, «покладають великі сподівання на нову газову угоду з Москвою», яка ще не укладена.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG