Доступність посилання

ТОП новини

Координатор загонів самооборони Майдану: в нас військові миротворці й групи швидкого реагування


Загони самооборони
Загони самооборони
Всього в загони самооборони Євромайдану записалися вже понад 4000 чоловіків. Саме вони взяли на себе функцію утримання порядку, оскільки міліція від цього «самоусунулася». Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповів заступник коменданта Євромайдану, координатор загонів самооборони, а за межами Майдану педагог, Микола Величкович. За його словами, на вихідні оголошена повна мобілізація всіх охоронних струткур і відпрацьовуються схеми уникнення повокацій.

− Якщо влада готова на різні дії,аж до пролиття крові, ми розуміємо. що можемо розраховувати тільки на самих себе. Міліція показала себе не найкращим чином.

Одночасно на барикадах, на Майдані, на охороні наметового містечка, в різних патрулях залучено понад 1500 осіб
Станом на п’ятницю понад 4000 чоловіків зголосилися до загонів самооборони. Звичайно, вони не перебувають одночасно в одному місці, вдень багато людей, а найбільша проблема є вночі. Є час, коли багато провокацій, багато під’їжджає на ніч. Хоча одночасно на барикадах, на Майдані, на охороні наметового містечка, в різних патрулях залучено понад 1500 осіб.

Процес запису в загони відбувається і далі. Якщо є люди нетверезі (а територія Майдану вільна від алкоголю), ми їх виводимо. Бо такі люди стають небезпечними як провокатори. Приходять так звані тітушки намагаються посіяти паніку, агресію. Члени самооборони виявляють, відслідковують і виводять за периметр.

– Майдан прибраний від снігу, сміття ніде нема … ситуація краща ніж в багатьох районах Києва. Завдяки чому?

– Самоорганізація. Люди розраховують не на когось, а на самих себе. Думаю, це найбільший позитив, окрім політичного, того що відбувається. Це усвідомлення, що ми можемо зробити краще, коли ми включені в цей процес. І коли кожен робить все, що він може зробити на своєму місці.

– Медики, охорона, харчування, прибирання. Кого не вистачає? А кого, можливо, забагато?

− Воно самоврегульовується. Холодна пора, почали звертатися до медиків − з’явилося багато професійних медиків. Багато сміття – з’явилися волонтери, що допомагають з прибиранням.

Міліції ми зараз не бачимо. Десятки тисяч людей, а міліції невидно
На вихідних в Києві буде дуже багато мітингувальників з однієї й іншої сторони, яких навіть пробують зіштовхнути. Міліції ми зараз не бачимо. Десятки тисяч людей, а міліції невидно. Хоч там і є порядні люди, але всі її дії за останні 2 тижні лягли плямою на міліцейський мундир. І міліція самоусунулася. І функцію утримання порядку взяли загони самооборони.

За останні тижні були неодноразові випадки: ми виявляли людей з холодною, травматичною, бойовою зброєю. Ми виводили тих людей за периметр і викликали міліцію. В присутності телекамер передавали їх міліції. Щоб не казали, що ми робимо самосуд.

Одного разу ми зловили трьох випивших. В одного виявили пістолет (або травматичний, або бойовий) і посвідчення працівника міліції. Коли йому зробили зауваження, він почав погрожувати в натовпі цим пістолетом, приставляючи тим пістолетом до живота члена нашого загону. Його тут же скрутили, бо в нас фахові військові миротворці, які мають досвід − такі групи швидкого реагування. Його передали міліції, а наступного дня в міліції сказали, що він був тверезим.

− Як набираєте людей до самооборони? Чи багато охочих?

− Всі, хто до нас приходить, записуються, представляють свої документи. Бо ми бачили різні сценарії провокацій. Підвозили дівчат викличної зовнішності і вони починають істерити. Прямо біля сцени. Люди які підбурюють до правопорушення, а потім ніби його засуджують (По одному каналу підбурює, а на іншому засуджує).

Так звані тітушки провокують якісь конфлікти. Підходили люди до периметру, говорили на кримінальному жаргоні і погрожували прирізати, прибити наших, які стоять на вході на барикадах.

Вони або демотивують людей, або намагаються залякати, створити психологічну напругу. Також ми відслідковуємо, щоб не допустити псевдоволонтерів. Щоб через тих псевдоволонтерів не сіяли зневіру, до тих людей які вишли на Майдан.

− Що очікуєте на вихідних? Як готуєтеся?

− У нас відбувається повна мобілізація всіх наших структур на суботу-неділю, ми відпрацьовуємо моменти уникнення провокацій. У нас працюють колишні професійні військові, вони навчають чоловіків. Працюють також мобільні групи з колишніх правоохоронців, які відслідковують провокаторів, вся територія поділена на сектори і зони відповідальності.

Усіх хто зафіксований як потенційний провокатор, кого ми виводили, ми фіксуємо. Фотофіксуємо. Ми маємо фотоідентифікацію людини. Ми консультуємося з провоохоронцями, які підтримують Євромайдан.

Також ми хочемо убезпечити журналістів. Бо ми маємо інформацію, що будуть провокації навіть проти журналістів. Хочемо виділити для цього окремий підрозділ.

− Як себе поводити простому мітингувальнику. що не має стосунку до самооборони?

Ми не виступаємо проти людей, які мають іншу точку зору. Ми виступаємо проти влади.
− Не піддаватися на провокації, коли хтось починає підбурювати. Пам’ятати, що ми не виступаємо проти людей, які мають іншу точку зору. Ми виступаємо проти влади.
  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG