Доступність посилання

ТОП новини

Влада посилює ДАІ для блокади Євромайдану?


Майдані Незалежності у новорічну ніч, 1 січня 2013 року
Майдані Незалежності у новорічну ніч, 1 січня 2013 року
Київ – Для чого міністр внутрішніх справ наказав посилити ДАІ у Києві та області спецпідрозділами? У прес-службі відомства пояснюють, що спецпризначенці займуться суто профілактикою аварій на дорогах. Водночас у профільних комітетах Верховної Ради нічого не знають про посилення аварійності, яке було б підставою для таких дій. В парламентській опозиції появу спецпідрозділів у складі ДАІ вважають одним із пунктів плану влади щодо придушення Євромайдану.

Державтоінспекцію на Київщині посилюють загонами спецпризначененя, які будуть патрулювати всі дороги регіону впродовж усього січня, повідомляє прес-служба департаменту ДАІ МВС України.

«З 1 по 31 січня групи спеціального загону ДПС особливого призначення здійснюють оперативно-профілактичне відпрацювання Київської області та міста Києва. Заходи проводяться для активізації профілактичної роботи, спрямованої на запобігання аварійності, зниження тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод та протидії протиправним проявам, пов’язаним з використанням транспортних засобів», – повідомляє прес-служба Державтоінспекції. За її даними, рішення про посилення ДАІ Києва та області ухвалив особисто голова МВС Віталій Захарченко, який 30 грудня видав наказ про це.

У відомстві запевняють, що діяльність таких груп спецпризначення покликана зробити дороги більш безпечними. Проте прес-служба ДАІ не пояснює, чи пов’язане таке рішення з подіями Євромайдану.

Тим часом активісти тих протестів, які нині тривають в Україні, кажуть, що Державтоінспекція почала тиснути на них – викликаючи їх до себе на бесіди.

Зокрема, один з учасників Автомайдану Андрій Радич написав у соцмережах, що до нього приходив додому, а потім телефонував інспектор ДАІ, нібито через те, що він не зупинився на вимогу державтоінспектора 29 грудня на Оболоні в Києві (звідки вирушав автопробіг на резиденцію президента Віктора Януковича «Межигір’я»).

І громадські активісти, і опозиційні політики впевнені, що посилення ДАІ спецзагонами – це один із низки заходів чинної влади, які спрямовані проти Євромайдану.

Ще один такий крок влади, і вийде не 20%, а половина киян – Кубів

Таку думку, зокрема, висловив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Степан Кубів.

Заблокований урядовий квартал, туди зігнано автобуси зі спецпідрозділами. Чи бачимо ми загрозу? Ні! Бо Майдан нині – загальнонародний. Жодні спецпідрозділи не зможуть нічого зробити
Степан Кубів
«Ви розумієте, тут працюють спеціальні люди, спецпідрозділи. Щоправда, якість їхньої роботи – на рівні працівників колгоспу радянських часів, – зазначає він. – Ми бачимо, що заблокований урядовий квартал, туди зігнано автобуси зі спецпідрозділами, для їхнього поселення залучені ресурси профспілкових та інших баз відпочинку. Чи бачимо ми загрозу? Ні! Бо Майдан нині – загальнонародний, – наголошує депутат. – І якщо влада зробить ще хоч один крок, такий, як стягування до столиці та використання «Беркуту» в листопаді-грудні минулого року, то на Майдан вийде не 20% киян, а половина. І жодні спецпідрозділи не зможуть нічого зробити».

Степан Кубів наголошує, що МВС та ДАІ мають зосередитися на безпеці дорожнього руху та на боротьбі зі злочинністю, а не на виконанні замовлень влади щодо протидії мирним протестам.

Водночас член парламентського комітету з національної безпеки та оборони свободівець Юрій Сиротюк запевняє, що київська міська влада у четвер озвучила перед силовиками план блокади Євромайдану. І посилення спецпідрозділами Державтоінспекції – лише один елемент цього плану, вважає Юрій Сиротюк.

Голубченко особисто заявив: у разі, якщо яка-небудь компанія візьметься за вивезення сміття з Майдану, – втратить і можливість вести бізнес у Києві, й сам бізнес
Юрій Сиротюк
«Мені не відомо про якийсь сплеск порушень правил дорожнього руку, який вимагав би появи спецпідрозділів у складі Державтоінспекції. Водночас я отримав від працівників СБУ інформацію про сьогоднішню нараду силовиків та керівництва Київської міської державної адміністрації. На ній, як мені повідомили, в. о. голови КМДА Анатолій Голубченко особисто заявив: у разі, якщо яка-небудь компанія візьметься за вивезення сміття з Майдану, – втратить і можливість вести бізнес у Києві, й сам бізнес, – розповів Сиротюк. – Так само всерйоз обговорювали плани відключити центр Києва від освітлення та опалення під приводом заборгованості однієї з комунальних служб перед Київенерго. А ще спецназ, який посилив ДАІ, отримав вказівку не пропускати у центральну частину Києва жодного вантажного авта з провізією, водою та дровами. Але працівники СБУ та міліції не хочуть цього робити. Всі відмовилися підписуватися під злочинними вказівками – їх роздавали усно».

Юрій Сиротюк пояснює це тим, що ніхто особисто не хоче брати на себе відповідальності за такі дії, розуміючи, що вони є злочинними. На його думку, попередити блокування владою шляхів та комунікацій у столиці можна лише за допомогою публічного розголосу.

І Сиротюк, й інші представники опозиції та частина експертів переконані, що поява у складі ДАІ спецпідрозділів є порушенням закону. Тим часом опозиціонери та активісти Євромайдану говорять про численні факти, коли ДАІ без пояснень зупиняє транспорт з продовольством чи дровами, який прямує до центру столиці, забирає права у водія та передає справу до суду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG