Доступність посилання

ТОП новини

Мине півроку, і ми відчуємо вибух фінансових показників – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Гривня на міжбанку впала до найнижчого показника від 2009 року. Утім, у короткостроковій перспективі значного зниження вартості української валюти очікувати не варто, запевняють експерти. Водночас вони зауважують, що боргові навантаження на українську економіку можуть спричинити втрату урядом контролю за фінансовою ситуацією.

Котирування гривні на міжбанківському валютному ринку знизилися до 8,33 гривні за долар. Утім, зафіксоване «просідання» курсу є тимчасовим, і вартість української валюти найближчим часом може знову зрости, переконує Радіо Свобода президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, зниження котирування гривні відбулося через низку факторів.

Цього року у нас не буде фіксованого курсу, буде постійно то зростати, то падати
Олександр Охріменко
«Нам потрібно погасити Міжнародному валютному фонду приблизно 650 мільйонів доларів – черговий транш. По-друге, потрібна валюта, щоб заплатити відсотки по поточних депозитах. І третій фактор, основний: у банківській системі дуже багато надлишкової гривні. Залишки на коррахунку понад 31 мільярд гривень, рік тому було близько 20 мільярдів. Хоча з часом вони трошки повинні зменшитися. Цього року у нас не буде фіксованого курсу, буде постійно то зростати, то падати – цілком логічно», – каже Охріменко.

Загалом коливання курсу гривні в межах 10 відсотків відповідає фінансовій політиці, яку радить Міжнародний валютний фонд українському урядові, відзначає Олександр Охріменко.

Гривня коливається у межах «коридору» – Лук’янов

Нинішнє зниження котирування гривні на міжбанку відбулося у межах валютного коридору, визначеного урядом, зауважує депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов.

Ринкові коливання, які відбуваються зараз, це в межах встановленого валютного коридору
Владислав Лук’янов
«Закладався на минулий рік 8,1–8,4, і гривня за межі цього коридору не виходить. Те, що вона на 2–3 копійки відхилилася від звичайного курсу, гадаю, що це ринкові коливання. Ринкові коливання, які відбуваються зараз, це в межах встановленого валютного коридору, тому я не очікую великих змін і якогось катастрофічного сценарію», – запевняє Лук’янов.

Дешеві російські кредити та зниження ціни на газ, яких домоглася влада, позитивно впливатимуть на конкурентоспроможність української економіки, а відповідно, і на стабільність гривні, переконує Владислав Лук’янов.

Лише за рахунок кредитів в уряд може зводити кінці з кінцями – Лановий

Утім, саме у запозиченнях бачить небезпеку для фінансової системи України президент центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Наша економіка розвалюється, падає, породжує збитки дефіцити, нестачу валюти, бюджетних коштів
Володимир Лановий
«Наша економіка розвалюється, падає, породжує збитки, дефіцити, нестачу валюти, бюджетних коштів. Оскільки лише за рахунок кредитів величезних уряд може зводити кінці з кінцями, то грошей ніяк не вистачить на більш-менш тривалий час. Мине півроку, і ми відчуємо ситуацію повного розвалу і вибуху фінансових показників», – зазначає Лановий.

Уряд може втратити контроль за ситуацією в економіці, зокрема щодо курсу гривні, адже має цього року виплатити борги на майже 8 мільярдів доларів і покрити приблизно на ту ж суму дефіцит державного бюджету, нагадує Володимир Лановий.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG