Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії – нова хвиля протестів


Антиурядові протести в Сараєві, 27 лютого 2014 року
Антиурядові протести в Сараєві, 27 лютого 2014 року
Белград – У Сараєві, Мостарі, Тузлі та ще кількох містах Боснії і Герцеговини продовжуються протести проти бездіяльності державних органів в економічній кризі. Між тим, лідери боснійських сербів закликали колишніх бійців сербських військ відкласти протести, призначені на сьогодні.

Мешканці боснійської столиці Сараєво та найбільших міст від 5 лютого щодня протестують на центральних майданах, вимагаючи енергійних заходів для подолання кризи, проти безробіття та корупції. Упродовж минулих 10 днів кількагодинні мітинги та блокування транспорту закінчувалися без інцидентів. Представники комітетів пікетувальників закликають громадян масово вийти на майдани 1 березня, з нагоди Дня незалежності.

«Ми збагнули: настав останній час щоби повстати й сказати, що бажаємо більше соціальної справедливості, кращих законів, перебудови. Треба зробити дуже багато. Якщо скоріше почнемо, скоріше завершимо», – каже про причини протесту Федя Фаїч з Мостара, один з речників руху, який в жодному місті не має формальних лідерів.

В хорватсько-босняцькій федерації разом виступають всі громадяни, незважаючи на національність. Уряд Федерації, за словами прем`єра В`єкослава Беванди, підтримує більшість вимог пікетувальників та пропозицію комісара в справах розширення Євросоюзу Штефана Фюле, який виступив за прискорення економічнмих реформ та інвестиції до виробництва.

Лідери боснійських сербів закликають співвітчизників не долучатися до протестів

Натомість, в Республіці Сербській досі не було протестів, хоча там економіка так само на межі катастрофи. Сербські лідери стверджують, що демонстрації спрямовані проти самостійної сербської республіки в рамках Боснії і Герцеговини. Президент Республіки Сербської Мілорад Додик закликав співвітчизників не святкувати День незалежності. Його підтримали й видатний режисер Емір Кустуріца та екс-президент Біляна Плавшич, засуджена Міжнародним трибуналом для колишньої Югославії до 11 років за причетність до скоєння воєнних злочинів.

Незважаючи на попередження, колишні сербські бійці заявляють про намір вийти сьогодні на майдани в сербській частині країни з соціальними вимогами. А Додик та його команда, складена з бізнесменів, найбільше бояться саме колишніх бійців. Адже, лише вони є організованою силою.

День незалежності відзначають на згадку референдуму, що був проведений 28 лютого й 1 березня 1992 року. Тоді дві третини громадян Боснії і Герцеговини проголосували за незалежність країни. Більшість боснійських сербів й нині, як і тоді, виступає за приєднання до Сербії, хоча офіційний Белград визнає єдину Боснію і Герцеговину.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG