Доступність посилання

ТОП новини

Європа намагається вплинути на Кремль


Брюссель – Тиск на Кремль з боку Заходу для припинення воєнної окупації української території триває. Євросоюз розпочав приготування санкцій і надія, що до їх впровадження не дійде, там швидко згасає. Водночас, в Україну прибувають представники потужних світових країн та організацій, щоб політично й на ділі засвідчити свою підтримку.

На тлі максимального напруження між Москвою та Києвом, лідери країн Заходу в один голос висловлюють підтримку суверенності та цілісності України. Вашингтон, на знак протесту проти порушення Росією міжнародних угод, припинив з нею всю військову співпрацю та закликає до її ізоляції. Зі свого боку, Москва каже, що залишає за собою право використовувати силу в разі заворушень і на сході України. Президент Володимир Путін недвозначно заявляє, що поважати Будапештський меморандум щодо гарантій суверенітету та безпеки України його країна не має наміру.

«Нам кажуть: «ні, це не антиконституційний переворот, не збройне захоплення влади. Це була революція». А якщо (в Україні) революція, то мені складно не погодитися із деякими нашими експертами, які вважають, що на цій території виникає нова держава – так як було після руйнації Російської імперії після революції 1917-го року. А з цією державою, щодо цієї держави ми жодних зобов’язуючих документів не підписували», – каже лідер Росії.

Тим часом представники Заходу своїм приїздом до Києва особисто намагається засвідчити те, що заперечує Кремль, а саме – легітимність нинішнього українського уряду.

Найменших відхилень від плану Росії в Грузії неможливо побачити – Якубашвілі

Як пояснює Радіо Свобода старший дослідник американського Фонду Маршалла Темурі Якубашвілі, Європа сподівається, що протистояння не переросте у грузинський сценарій 2008 року, коли розпочалася війна. А ситуація вже сьогодні дуже його нагадує, щоправда не серпень, а травень 2008 року, каже Темурі Якубашвілі.

Це Грузія весни, а не літа 2008-го
Темурі Якубашвілі
«Навіть найменших відхилень від плану (Росії в Грузії) неможливо побачити. Однак, я б сказав, що це Грузія весни, а не літа 2008-го. Тоді російські війська ввійшли до Абхазії та щось там ремонтували, проводили навчання. Тоді ще був шанс уникнути війни. Тож світові лідери повинні цього досягти й домогтися виведення незаконних військових формувань Росії з території України», – застерігає експерт.

ЄС може заборонити візи окремим особам чи накласти арешт на їхні рахунки – Рейндерс

В той же час, європейська співдружність дала Кремлю час до четверга для відкликання своїх військ до казарм. Інакше, всі переговори та економічні угоди, що готуються з росіянами, будуть заблоковані. Найбільшого ефекту очікують від припинення візової лібералізації та можливого замороження індивідуальних активів російських високопосадовців, пояснив місцевій пресі бельгійський міністр закордонних справ Дідьє Рейндерс.

Крім загальних економічних обмежень, ЄС може ще й заборонити візи окремим особам чи накласти арешт на їхні фінансові рахунки, відкриті на території ЄС
Дідьє Рейндерс
«Перше, чого домагається від ЄС президент Путін – скасування віз. Тому, ми чітко націлені на можливість припинення цих переговорів, якщо деескалації не буде. Крім загальних економічних обмежень, ЄС може ще й заборонити візи окремим особам чи накласти арешт на їхні фінансові рахунки, відкриті на території Європейського союзу», – застерігає експерт Дідьє Рейндерс.

У четвер у Брюсселі на запрошення голови Європейської ради Германа Ван Ромпея відбудеться позачергова зустріч голів держав та урядів ЄС на якій обговорюватимуть ситуацію в Україні та можливі санкції щодо Російської Федерації. Для участі у саміті запрошений і Арсеній Яценюк, голова уряду України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG