Доступність посилання

ТОП новини

«Джемілєв відроджує свій культ борця, оголосивши війну Росії» – кримський політолог


Сімферополь – Його ідеалізують прості люди, а вороги поважають за послідовність та вірність власним принципам. Щоб почути, про що тихим голосом каже невисока на зріст людина першим постатям світу, доводиться нахилятися нижче. Визнаний у світі радянський дисидент та політичний лідер кримських татар протягом останніх 20 років Мустафа Джемілєв став володарем визначної польської нагороди – премії «Солідарності» імені Леха Валенси. На церемонії нагородження у Варшаві напередодні, у вівторок увечері, участь взяли діючий та колишній президенті Польщі – Броніслав Коморовський та Лех Валенса, а також новообраний президент України Петро Порошенко. Згодом із Джемілєвим особисто спілкувався і президент Сполучених Штатів Барак Обама.

Поки Мустафа Джемілєв приймає з рук світових лідерів нагороду за визнання своєї багаторічної правозахисної діяльності, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у складі делегації перебуває у Франції, де знайомить тамтешню громадськість із проблемою кримських татар та сучасними реаліями нового, анексованого Криму.

Виконуючий обов’язки голови Меджлісу Ахтем Чійгоз каже, що повідомлення про нагородження Джемілєва на Батьківщині сприймають із гордістю.

«Ми вважаємо гордістю нашого народу таке висловлення поваги світових авторитетів стосовно нашого лідера. Мустафа Джемілєв, Мустафа-ага – гордість нашого народу. Хвала Аллаху, що в нас є такий лідер», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода виконуючий обов’язки голови Меджлісу.

За його словами, всюди де доводиться бувати та спілкуватися зі співвітчизниками, він чує слова підтримки діям Мустафи Джемілєва.

Вочевидь це нагородження не залишилося непоміченим у Криму та з іншого боку конфлікту інтересів. Кримський політолог Олександр Форманчук, який зараз співпрацює з так званою «владою» Криму, каже, що не розділяє позиції Джемілєва особисто, але як політолог визнає, що в даному випадку він поводиться послідовно та не змінює своїм принципам.

«Джемілєв відроджує свій культ борця на новому етапі, оголосивши війну Росії за повернення Криму як анексованої та окупованої території. Він зробив цей крок і він є у цьому послідовним, його треба за це поважати та визнавати. Це, по-перше. По-друге, я гадаю, Мустафа Джемілєв зробив важливий крок до набуття звання лауреата Нобелівської премії», – вважає Олександр Форманчук.

Водночас політолог переконаний, що після заяви Джемілєва під час зустрічі з Обамою про необхідність більш жорстких санкцій проти Росії, в’їзд до Криму для нього буде заборонений протягом тривалого часу.

Голова Кримської філії Наукового товариства імені Шевченка, академік Петро Вольвач назвав факт нагороди визначною подію не лише для кримськотатарського народу, але і для усієї України.

«Це визнання заслуг не лише Мустафи Джемілєва, але й принципової позиції кримськотатарського народу у час, коли Крим захопили російські окупанти і вони спільно з українською громадою боролися за те, щоб Крим залишився у складі України», – вважає вчений. – Ця нагорода є першим кроком до присудження Нобелівської премії».

Кримські філія Наукового товариства імені Шевченка готова звернутися до Нобелівського комітету від імені української громадськості Криму з ініціативою присудити цьому непримиренному борцю за права свого народу та країни видатну світову нагороду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG