Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині фінансова система була під загрозою через дії бойовиків


Проросійські бойовики після захоплення будівлі Національного банку України в Донецьку, 16 червня 2014 року
Проросійські бойовики після захоплення будівлі Національного банку України в Донецьку, 16 червня 2014 року
Донецьк – Поки в Києві вирішують, чи запроваджувати військовий стан на Донбасі, у Донецьку було захоплено низку важливих для життєдіяльності області будівель, зокрема, представництво НБУ та Держказначейство. Це поставило під загрозу будь-які бюджетні виплати для населення цілого регіону. Під вечір озброєні сепаратисти залишили фінансові установи, тож завтра їхня робота відновиться. Ситуація в місті залишається напруженою, адже тепер озброєні представники «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, беруть у заручники перехожих прямо на вулицях міста.

У понеділок представники угруповання «ДНР» заблокували роботу державного казначейства у Донецькій області. Також вранці було захоплено Головне управління Міністерства доходів і зборів. Крім цього, озброєні бойовики увірвались у будівлю територіального представництва Національного банку України. Це сталось близько 12-ї години, у приміщення зайшли озброєні люди, також вони перекрили рух транспорту біля будівлі.

Ці події могли призвести до паралізації фінансової системи в області, на кону стояли усі бюджетні виплати, соцзабезпечення та дотації. На цьому наголосив і голова обласної адміністрації Сергій Тарута.

У свою чергу, захоплення Нацбанку могло призвести до паралізації банківської системи. Під кінець дня сепаратисти звільнили усі будівлі, це офіційна інформація, поширена Донецькою міською радою. Звільнення будівель відбулось в результаті переговорів, які вів із сепаратистами міський голова Донецька. Вже завтра установи зможуть відновити свою роботу.
Проросійські бойовики після захоплення будівлі Національного банку України в Донецьку, 16 червня 2014 року
Проросійські бойовики після захоплення будівлі Національного банку України в Донецьку, 16 червня 2014 року

Заручники посеред вулиці

Крім цих захоплень, очевидці повідомляють, що озброєні представники «ДНР» захопили п’ятьох заручників, їх із піднятими руками, під дулами автоматів, завели в будівлю управління НБУ. Щодо причин захоплення сепаратисти сказали, що це «військова таємниця».

Донецька міліція говорить, що повідомлення про зникнення чи викрадення людей лише в Донецьку надходять щодня.

За офіційною статистикою, яку надали у міскьуправлінні міліції, з початку року лише в Донецьку надійшло 257 заяв про зникнення людей. Так, наприклад, у неділю, 15 червня, був офіційно зареєстрований факт викрадення людини. Наразі говорити про кількість заручників неможливо, зведених даних немає, але у міліції наголошують, що факти викрадення людей фіксують регулярно. При цьому, одна з причин викрадень – вимагання грошових компенсацій. Постарждалі розповідають, що у місті навіть є люди, які погрожують «здати сепаратистам за політичні погляди» і вимагають грошову компенсацію за мовчання.

«Ізоляція» замінована?

Тим часом представники фонду повідомили, що територія арт-центру «Ізоляція» була замінована бойовиками. Перевірити інформацію щодо замінування наразі неможливо, адже територія і мистецького центру, і заводу, повністю під контролем бойовиків. Проте, як розповіла Радіо Свобода співробітниця «Ізоляції» Олеся Болот, підстави думати, що на території небезпечно, є.
Вони сказали, що використовуватимуть «Ізоляцію» як військову частину, вони замінують територію

«Коли батальйон «Восток» прийшов на територію та всіх вигнав, вони сказали, що використовуватимуть «Ізоляцію» як військову частину, вони замінують територію та встановлять «розтяжки» за периметром і встановлять снайперів. Перевірити це достеменно ми ніяк не можемо – доступ туди закритий для всіх. Там взагалі нікого немає, вони прийшли і всіх вигнали, там немає навіть охорони заводу – нікого», – зазначає Олеся Болот.

Колектив «Ізоляції» не отримав жодної відповіді на численні прохання про мирний діалог. Наразі у фонді складають відкритий лист до мера міста Олександра Лук’янченка із проханням допомогти у налагодженню переговорного процесу.

Якщо узагальнити, то жодної позитивної динаміки щодо врегулювання конфлікту в регіоні немає, а найбільш гарячими точками залишаються Слов’янськ, Краматорськ та Донецьк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG