Доступність посилання

ТОП новини

150-річчя народження Шептицького відзначать на рівні держави


Митрополит Андрій Шептицький
Митрополит Андрій Шептицький
150-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького вперше відзначатиметься на державному рівні. Відповідну постанову більшістю голосів ухвалив український парламент. Відтак відновлюється пам’ять про великого митрополита, кажуть фахівці у Львові.

Протягом року представники фракцій Компартії України і Партії регіонів блокували внесення у порядок денний парламенту питання про вшанування ювілею митрополита Андрея Шептицького на державному рівні.
Національний музей імені Андрея Шептицького, Львів, серпень 2013 року
Національний музей імені Андрея Шептицького, Львів, серпень 2013 року

В одному з коментарів Радіо Свобода комуніст Олександр Голуб пояснив, що такий документ посилить протистояння у суспільстві, мовляв, митрополит підтримував Гітлера і німецькі війська, терористичну діяльність ОУН, УПА. Однак саме комуністи заборонили УГКЦ, чинили репресії проти духовенства і творили та поширювали міфи про митрополита, які науковці на основі архівних матеріалів розвінчують.

Для прикладу, митрополит вітав німецьку владу, але лише з огляду на те, що радянські окупанти катували і чинили репресії проти галичан. Як тільки-но Андрей Шептицькицй побачив, що німецька влада прийшла зі злом і нищить євреїв, написав звернення, в якому гітлерівців назвав диявольською владою.

Оксана Гайова з книжкою про митрополита Шептицького
Оксана Гайова з книжкою про митрополита Шептицького
Постать митрополита зацікавить багатьох людей

Науковець львівського історичного архіву Оксана Гайова дуже позитивно сприйняла новину про те, що парламент ухвалив постанову про вшанування на державному рівні пам’яті про митрополита. Оскільки це рішення пришвидшить процес беатифікації Андрея Шептицького, який розпочато у 1958 році, і більшість людей змусить цікавитись постаттю митрополита і його величезною спадщиною.

«Будуть різні відгуки щодо постанови парламенту – хтось скаже, що заслужено, а хтось у черговий раз скаже, за що і чому. Ті, хто негативно відгукуватиметься, змушені будуть більше читати про митрополита. А якщо вони вже глибше поцікавляться постаттю Шептицького, то просто ним захопляться, усі їхні стереотипи розвіюються», – наголосила Оксана Гайова.

Згідно з постановою, Кабінет міністрів має у двотижневий термін створити оргкомітет із вшанування постаті митрополита Андрея Шептицького, а далі вже оргкомітет має розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження митрополита, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення, розповів один із ініціаторів проекту постанови, народний депутат від «Батьківщини» Василь Пазиняк. «Тепер дуже важливо, щоб постанова працювала, не була мертвим документом. Ми маємо дуже гідно вшанувати таку величну постать, як митрополит Андрей», – наголошує парламентар.
Сім'я Шептицького
Сім'я Шептицького

Головне – пошана спадщини Шептицького

Серед заходів планується видання документальної спадщини митрополита Андрея Шептицького та її популяризацію; проведення на базі вищих навчальних закладів наукових конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності митрополита Андрея Шептицького; збереження та реставрації об’єктів, пов’язаних з діяльністю митрополита Андрея Шептицького, встановлення на них пам’ятних дошок.
Важливо не пам’ятники ставити митрополиту, а нам потрібно більше вивчати його життя, праці і продовжувати те, що він нам залишив, науку, як нам жити
Оксана Гайова

«Важливо не пам’ятники ставити митрополиту, а нам потрібно більше вивчати його життя, праці і продовжувати те, що він нам залишив, науку, як нам жити у своїй державі, як цінувати, як любити, що означає жити для держави. Дуже сумно, коли чуєш думку, що любити державу означає бути готовим померти за неї. Це правильно, але митрополит говорив, що легше згоріти в одній хвилині, аніж ціле життя працювати для добра і процвітання своєї держави», – говорить Оксана Гайова.

Те, що парламент ухвалив рішення про вшанування пам’яті Шептицького на державному рівні, вперше за роки незалежності, свідчить про те, що Україна потрохи позбувається радянських штампів про митрополита Шептицького, пов’язаних з незнанням його спадщини. Андрей Шептицький у різний час опікувався не лише Галичиною, але й усією Україною. 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького відзначатимуть 29 липня 2015 року.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG