Доступність посилання

ТОП новини

Перші жертви і сироти Першої світової війни


Офіцери арештовують Гаврила Принципа, 28 червня 2014 року
Офіцери арештовують Гаврила Принципа, 28 червня 2014 року

28 червня 1914 року в замку Конопіштє, що неподалік Праги, троє дітей з нетерпінням чекали повернення додому батьків. Батьками були спадкоємець австро-угорського престолу Франц Фердинанд дЕсте і його дружина Софія. Батьки виїхали з Чехії до Сараєва і обіцяли дітям скоро повернутись. Однак цього не сталось, Франц Фердинанд і його дружина, можна сказати, стали першими жертвами Першої світової війни. Хоча, формально, вбивство спадкоємця австро-угорського престолу стало приводом до світової війни, яка розпочалася невдовзі – 1 серпня 1914 року.

«У нас з мамою все в порядку. Погода тепла і гарна. Вчора ми були на святковій вечері, а сьогодні перед полуднем нас чекає прийом в Сараєві, потім знову вечеря. Гаряче вас обіймаю. Тато» – на ці звичайні слова можна було б не звернути уваги, якби не їх автор – престолонаслідник Австро-Угорщини Франц Фердинанд д’Есте. Лист він написав дітям з дороги, щоб вони не сумували.

Але батьків троє дітей – найстарша 13-літня Софія, 12-річний Максиміліан і Ернст, якому було всього 10 років, не дочекались. Як згодом згадувала Софія, 28 червня пополудні задзвонив телефон, вихователь, який взяв слухавку, раптом збліднув, він сказав, що наші батьки поранені. Лише наступного дня дітям – двом братам і сестрі сказали правду, що їх батьки загинули.

Останні роки Гаврили Принципа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Про ці події, якими почався відлік нової світової історії, сьогодні розповідає велика експозиція в замку Конопіштє, віддаленому всього на 40 кілометрів на південний схід від чеської столиці. Замок був останньою резиденцією, де жила родина престолонаслідника Австро-Угорщини перед війною, звідси він із дружино виїхав до Сараєва, щоб уже ніколи сюди не повернутись.

Хранитель збірок замку Конопіштє Яна Седлачкова розповіла Радіо Свобода: «В Конопіштє залишились діти, які жили в замку аж до 1922 року. Саме їм після замаху в Сараєві передали речі, в які були одягнені їхні батьки, а також посмертні маски. Також їм передали кулю, яку видалили з тіла мами – княгині Софії й супровідний лист. Речі взяв опікун дітей Ярослав Тун, так вони залишились в замку Конопіштє. Зараз ми ці предмети показуємо на виставці, яка розповідає про замах».

Історія Першої світової почала писатись в Чехії

Не буде перебільшення сказати, що сьогодні до чеського замку Конопіштє звернені погляди всього світу. Адже 100 років тому замок Конопіштє перетворився із місця миру в історичне джерело Першої світової. І виставлені в замку предмети ці події розкривають.

Франц Фердинанд д’Есте
Франц Фердинанд д’Есте

«Ми хотіли цю виставку оживити, доповнити речами, які відвідувачі звичайно не бачать. Наприклад, це листування Франца Фердинанда д’Есте і його дружини Софії. Є тут також і білизна загиблих, на якій залишились сліди крові від ран. Є також предмети, які нагадують про щасливе буденне життя батьків і дітей в замку. Можна побачити і нагороди Франца Фердинанда, які були на його уніформі в мить замаху».

В замку Конопіштє можна оглянути їдальню, робочий кабінет Франца Фердинанда, спальню і кімнати дітей, відчути настрій і атмосферу, яка передувала Першій світовій війні.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG