Доступність посилання

ТОП новини

Зиму без газу з Росії переживемо завдяки лічильникам, економії та утепленню – експерт


Київ – Із липня Україна фактично перестала дотувати російського монополіста «Газпром» завдяки підвищенню тарифів на газ. Ці зміни українці відчують на своїх гаманцях у вересні-жовтні, коли сплачуватимуть і за гарячу воду, і за опалення. Експерти закликають без зволікань встановлювати лічильники, регулятори на батареях, за можливості утеплювати будинки й не чекати за нинішніх умов допомоги від держави.

Подякувати російському президенту Володимиру Путіну радить керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк за те, що той, поставивши українців у безвихідне становище і використовуючи газ як інструмент тиску й шантажу, спонукав до економії.

Я хотів би подякувати Росії, подякувати Путіну. Ним створена ситуація, яка нас змусила подивитися на себе в дзеркало й почати економити енергоресурси
Святослав Павлюк

«Я хотів би подякувати Росії, подякувати Путіну. Ним створена ситуація, яка нас змусила подивитися на себе в дзеркало й почати економити енергоресурси. Інакше ми цього не почали б робити. У нас є шанси гідно вийти з цієї ситуації і жити, споживаючи виключно газ власного виробництва. У нас його більше, ніж досить», – переконаний Святослав Павлюк.

Україна звикла субсидіювати «Газпром», а не енергозбереження – експерт

Святослав Павлюк пояснює, що до того, як український уряд підвищив комунальні тарифи для населення на 40%, він субсидіював де-факто не власне населення, щоб воно утеплювало будинки, а «Газпром». Якщо, приміром, ціна на газ для населення була втричі нижчою за ту, за якою газ імпортувався з Росії до України, то різниця покривалася з державного бюджету.

Гроші при цьому йшли на рахунки «Газпрому». Близько чверті державного кошторису витрачалася на закупівлю та субсидіювання споживання газу. Натомість ці кошти могли б іти на субсидії для запровадження енергоощадних технологій.

Заступник начальника управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку України Наталя Кравченко пояснює, що від 1 липня 2014 року підвищенням тарифів до економічно обґрунтованого рівня кладе край цим так званим дотаціям «Газпрому». Проте це зовсім не означає, що гроші, які вивільняться за рахунок цього, будуть витрачені на заходи енергоощадності. Для цього потрібно створювати відповідні програми пільгового кредитування утеплення будинків і виділяти на них кошти з бюджетів.

Заступник директора та начальник цінової політики КМДА Василь Яструбінський переконує, що київська влада вже витрачає мільйони на підготовку до зими без російського газу.

«Я дуже давно працюю в місті. Я такого жодного разу не пам’ятаю, щоб так проводилася робота з енергозбереження. Так, нині проводиться підготовка до утоплення, заміни вікон у під’їздах. Почалася велика ревізія електрощитових, підводів електроенергії до будинків. З початком опалювального сезону суттєво може зрости навантаження на електромережі. Ми маємо до цього готуватися», – зауважує Василь Яструбінський.

Лічильники – це питання номер один – експерт

Святослав Павлюк тим часом радить усім українцям не чекати грошей від держави на утеплення й нові технології, а покладатися лише на власні сили. Експерт радить почати зі встановлення лічильників на газ, воду й електроенергію. І зробити це варто якнайшвидше.

Питання номер один в країні – це облік, стовідсотковий облік споживаних ресурсів
Святослав Павлюк

«Питання номер один в країні – це облік, стовідсотковий облік споживаних ресурсів. Ви не зможете досягти ефекту економії енергії у вашому будинку, якщо у вас немає лічильників, тобто ви не знаєте, скільки ви платите і скільки ви споживаєте. Друга річ – це регулювання, тобто встановлення засобів регулювання вашого споживання на індивідуальному рівні, встановлення якогось клаптика, краника, який можна прикручувати і на вході в будинок, і на рівні батареї у вашій кімнаті», – наголошує експерт.

Заступник генерального директора Центру досліджень енергетики (EIRCenter.com) Вадим Гламаздін так само переконаний, що українці повинні взяти більшу відповідальність на себе за тепло в своїх оселях.

Якщо ви хочете, щоб держава дала вам гроші на утеплення, то віддайте тоді своє помешкання державі
Вадим Гламаздін

«Якщо ви хочете, щоб держава дала вам гроші на утеплення, то віддайте тоді своє помешкання державі. Це звичайний здоровий глузд. Якщо це твоє, то дбай, якщо не хочеш дбати, то віддай», – закликає експерт.

Керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк наводить такі дані: в Україні на квадратний метр житлової площі на рік витрачають 260-265 кВт тепла, у країнах ЄС – 90-120 кВт. До 2030 року там планують скоротити цей показник до 40 кВт.

Заступник директора департаменту тарифної політики у сфері теплопостачання Національної комісії з державного регулювання у сфері комунальних послуг Євген Магльований також попереджає, що в оселях українців найближчої зими може бути прохолодніше, ніж раніше, і до цього теж потрібно звикати.

Соціальні нормативи споживання послуг будуть погіршені. Теоретично можуть бути навіть знижені температурні показники у приміщеннях
Євген Магльований

«Соціальні нормативи споживання послуг будуть погіршені. Теоретично можуть бути навіть знижені температурні показники у приміщеннях», – відзначив Євген Магльований. Отже, віднині українцям не доведеться відкривати квартирки й вікна взимку через задуху в приміщеннях.

Експерти також переконують, що завдяки комплексу енергоощадних технологій можна скоротити споживання газу та електроенергії на 60-70%.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG